Het vuurwerkverbod op Oudejaarsavond gaat het aan de Amsteldijk Noord gevestigde KNGF Geleidehonden niet ver genoeg. De organisatie pleit in een petitie in plaats van een tijdelijk voor een permanent verbod, met strenge handhaving. De petitie is te vinden via: geleidehond.nl/stopvuurwerk.

De organisatie betreurt de tijdelijkheid van het verbod waarmee de regering, op aandrang van de burgemeesters, nu kwam. Twee derde van de mensen met een KNGF-hond is het slachtoffer van vuurwerkknallen tijdens werken met de hond.

Geschrokken

Dat blijkt volgens haar uit onderzoek, in haar opdracht uitgevoerd door bureau Markteffect. Volgens KNFG Geleidehonden hebben vuurwerkknallen forse impact op het leven van velen die afhankelijk zijn van een hulphond, zoals blinden en mensen met PTSS. “Geschrokken hulphonden kunnen hun werk vaak tijdelijk of langdurig niet meer of niet goed uitvoeren, met alle gevolgen van dien”, zegt de organisatie. In de petitie en roept zij dus op tot een permanent verbod op consumentenvuurwerk met strenge handhaving.

Ellende

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 292 cliënten van KNGF Geleidehonden, met een blindengeleidehond, een assistentiehond (naast de rolstoel) of een buddyhond voor mensen met autisme of PTSS (posttraumatische stressstoornis). Een kwart van de ondervraagden die nare ervaringen met vuurwerk benoemt, zegt dat dit in de aanloop naar oudejaarsavond wekelijks of zelfs dagelijks gebeurde.

“Veiligheid en leefbaarheid hoogste prioriteit”, zegt directeur Meta Neeleman, van KNGF Geleidehonden. “Wij willen dat de politiek zijn verantwoordelijkheid neemt en de veiligheid van – en leefbaarheid voor – zijn inwoners als hoogste prioriteit stelt. Dus ook voor mensen met een beperking.” Aan de Amsteldijk is men volgens haar wel opgelucht dat er dit jaar geen vuurwerk mag worden afgestoken om de zorg te ontlasten. “Maar met een tijdelijk verbod begint de ellende voor mensen met een hulphond volgend jaar gewoon opnieuw.” Het permanente algehele landelijke verbod, waarvoor de organisatie pleit, zet naar haar mening pas zoden aan de dijk als politie ook hogere prioriteit geeft aan het handhaven ervan.

 Nachtmerrie

Een hulphond is een stabiele, betrouwbare hond die altijd voor zijn baas klaarstaat. Maar het steeds zwaardere knalvuurwerk veroorzaakt veel angst en paniek, waardoor hulphonden vaker tijdelijk – en soms zelfs blijvend – hun functie neerleggen, legt KNGF uit.

Voor mensen die afhankelijk zijn van een hulphond betekent dit dat hun leven hierdoor flink wordt beperkt. Driekwart van de hulphondenbazen ervaart vuurwerkknallen zelf als (heel erg) vervelend. Bij bazen met een buddyhond PTSS is dit zelfs ruim 9 op de 10.  De knallen en flitsen zijn een nachtmerrie voor baas én hulphond.

Drie van de vijf hulphonden reageren volgens het onderzoek angstig of gespannen op vuurwerkknallen. En 58 procent van de ondervraagden constateerde een echte gedragsverandering bij de hond, tijdens de vuurwerkperiode en 37 procent van hen meldde dat de vuurwerkperiode een nasleep had op het gedrag van de hulphond.  ‘In sommige gevallen durven hulphonden na zo’n ervaring helemaal niet meer naar buiten. Het gevolg is dat veel honden zich niet kunnen focussen op het geleide- of assistentiewerk.

Steun voor hond

Vier van  de vijf ondervraagden meldde de hulphond te moeten ondersteunen als er vuurwerk wordt afgestoken. Velen van hen laten zich in de vuurwerkperiode niet meer begeleiden door de hond. Omdat het vuurwerkgeknal steeds vroeger in het jaar begint, duurt de vuurwerkperiode volgens KNFG Geleidehonden elk jaar langer.

Opvallend is volgens haar dat vooral PTSS-patiënten gedurende de vuurwerkperiode één op de vijf ondervraagden tijdelijk met de hond verhuizen naar een vuurwerkvrij vakantiepark. Neeleman noemt de onderzoekscijfers schrikbarend. “Dit kun je als samenleving niet zomaar naast je neerleggen. Waar de decembermaand voor de meeste Nederlanders een feestmaand is, is het voor mensen met een hulphond vaak een ware nachtmerrie.”

Campagne

Naast de petitie start KNGF Geleidehonden in de maand december een campagne op social media en tv om bewustheid te creëren van de impact die vuurwerk heeft op mensen die afhankelijk zijn van een hulphond.

Volgens KNGF zijn knallen en flitsen overigens niet alleen traumatisch voor de hond, maar ook voor hun baas. ‘Blinden en slechtzienden zien het vuurwerk niet aankomen en kunnen het daardoor moeilijk ontwijken. Dit veroorzaakt angst en verlies van oriëntatie. Mensen met PTSS rapporteren vaak herbelevingen van een traumatiserende ervaring. De onverwachte knallen veroorzaken bij kinderen met autisme soms zeer zware angstaanvallen.

Veteraan

“Elke knal klinkt als een explosief”, zegt een oorlogsveteraan én PTSS-patiënt. “Eén vuurwerkknal brengt mij gelijk terug naar het geluid van mortiergranaten. Ik beleef oorlogssituaties direct opnieuw in mijn hoofd en daarvan raak ik volledig in paniek.”

Een blinde met een geleidehond: “Ik laat mijn hond uiteraard nog wel uit, maar ik beperk de werkactiviteiten. Ga bijvoorbeeld niet naar een verjaardag van een vriendin, probeer boodschappen doen te vermijden en ik plan hoognodige activiteiten in de vroege ochtend, in de hoop dat de vuurwerkafstekers dan nog slapen.”

5 COMMENTS

 1. Er wordt gesproken over een onderzoek, in opdracht van KNGF Geleidehonden uitgevoerd door bureau Markteffect onder 292 cliënten van KNGF Geleidehonden die afhankelijk zijn van een hulphond, zoals blinden en mensen met PTSS. In een petitie en roept zij vervolgens op tot een permanent verbod op consumentenvuurwerk met strenge handhaving. Welnu met corona lukt die strenge handhaving al niet dus ik weet niet wat KNGF zich hierbij voorstelt maar dat dit gaat uitlopen op een deceptie lijkt mij redelijk voorspelbaar.
  Daarenboven ben ik zeer benieuwd eens te vernemen hoeveel van die 292 clienten in Amstelveen wonen. Wellicht kan KNGF mij hierop een antwoord verschaffen.
  Ik zie, los van de training, namelijk nooit een client met een geleidehond in deze gemeente lopen en dan lijkt mij een permanent vuurwerkverbod ietwat misplaatst.

  • In de praktijk gaat het niet alleen om die geleidehonden. Voor heel veel honden is dat vuurwerk gewoon niet leuk, ze worden bang. Daarnaast wordt het vuurwerk ook steeds meer gebruikt bij andere gelegenheden. Ook zijn er voortschrijdende inzichten wat betreft milieuverontreiniging. Ik heb jaren op 10 hoog gewoond aan de oostkant van Amstelveen. Bij lichte westenwind of mist waren in mijn flatje dagenlang kruitdampen te ruiken. Wat betreft handhaving heb je wel een punt.

 2. In verband met
  – het steeds zwaarder worden van knalvuurwerk,
  – de ongelofelijke geluidshinder die dit geeft,
  – het groeiend besef van de schadelijkheid van de ernstige luchtverontreiniging,
  en daartegenover
  – de steeds geringere bereidheid van veel burgers om rekening te houden met anderen en om regels dienaangaande te respecteren,
  is een permanent verbod van vuurwerk met strenge handhaving onvermijdelijk.

  Echter:
  Aangezien de wethouder van Handhaving een populistische liberaal is die niet van handhaven houdt, zal het weinig uitmaken of er wel of niet een permanent verbod komt.

  • Ik mag er misschien op wijzen dat niet de wethouder Handhaving, maar de burgemeester verantwoordelijk is voor de Veiligheid en Openbare Orde. Daarom waren het ook de burgemeesters die op het vuurwerkverbod aandrongen bij de regering. Maar voor u is er maar één schuldige natuurlijk.

 3. Raats waakhond is alert!

  De burgemeester is inderdaad verantwoordelijk veiligheid, maar voor de feitelijke bescherming daarvan zal hij toch een beroep doen op medewerking van zijn medebestuurder die verantwoordelijk is voor Handhaving (maar daar niet van houdt, tenzij het een fotomoment oplevert en goed is voor zijn imago, natuurlijk).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.