De basisschool voor speciaal onderwijs ‘De Bloeiwijzer’ aan Den Bloeyenden Wijngaerdt viert de wereldwijde Neurodiversity Pride Day mee, die jaarlijks op 16 juni wordt gehouden.

Het is  een dag om de diversiteit in menselijke hersenen te erkennen en te vieren.

Hersenen

Een dag om de waardevolle bijdragen van neurodivergente mensen in het licht te zetten, zeggen de organisatoren. Met diversiteit in menselijke hersenen denkt men aan de variaties van het menselijk brein, zoals bijvoorbeeld personen met ASS, ADHD en HB (hoogbegaafdheid). Die worden vaak gezien als mensen met een “stoornis of beperking”, omdat direct de focus gelegd wordt op de manieren waarop hun hersenen afwijken. Daar weet de school voor speciaal onderwijs alles van. Op de Neurodiversity Pride Day zoomt men in op de positieve eigenschappen, zoals het vaak in staat zijn om ‘out of the box’ te denken, de dingen in een nieuw perspectief te zien en problemen op creatieve wijze op te lossen. “Eigenschappen waarop men trots mag zijn”, zeggen de organisatoren van de Neurodiversity Pride Day. “Deze dag nodigt uit te kijken naar het totaalbeeld van de capaciteiten van een persoon.”

Wat de ‘Pride dagen’, die alom bekend zijn geworden door de versie van door de Lhbtqia+-gemeenschap, wel met elkaar gemeen hebben, is dat men geaccepteerd wil worden voor wie ze zijn en het streven naar een inclusieve samenleving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.