Volgens stichting Allemansbelang negeert de gemeente de wettelijke termijn waarin opgevraagde stukken krachtens de Wet openbaar van bestuur (WOB)  moeten worden geopenbaard. Zij geeft de gemeente nu nog twee weken en stapt dan naar de rechter. De stichting strijdt tegen de gemeentelijke plannen rond het wijkcentrum Alleman hoogbouw te realiseren (Allemanskwartier), waardoor meer woningen beschikbaar komen dan er nu zijn.

Zij meldt begin juni een WOB-verzoek te hebben ingediend over de plannen van de busbaan op de Olympiadelaan. Maar de gemeente zou op de laatste dag van de wettelijk toegestane periode hebben laten weten dat zij onmogelijk alle gevraagde stukken kon verzamelen en of de aanvragers maar tot medio september wilden wachten.

De stichting vraagt zich namelijk af waarom het deel van de wijk Kostverloren ten oosten van de Olympiadelaan geen gebruik kan maken van die laan, waaraan kostbare villa’s staan en veel VVD-leden wonen, om naar Oranjebaan en de snelweg A9 te gaan. “Door de plaatsing van bussluizen in de Olympiadelaan en de Marathonlaan is de route naar de Oranjebaan afgesloten en moet al het verkeer uit dit deel van de wijk omrijden via het Oostelijk Halfrond, De Evenaar en Camera Obscuralaan”, zegt zij. Vooral in de spitsuren zorgt dat volgens haar voor enorme verkeersdruk en gevaarlijke situaties bij de scholen, alsmede lange wachttijden voor het verkeerslicht bij Oranjebaan.

“Met de recent gebouwde en nog te bouwen woningen in Kostverloren (Klaasje Zevenster, Alleman Kwartier) zal het aantal verkeersbewegingen nog drastisch toenemen”, verwacht stichting Allemansbelang.

Zij ziet een tweede ontsluiting van de wijk via de Olympiadelaan en Marathonlaan als een voor de hand liggende oplossing om de gevreesde verkeersoverlast eerlijker te verdelen, ook omdat er al vele jaren geen bus meer rijdt dus de bussluis in feite overbodig is. Stichting Allemansbelang wil weten hoe de besluitvorming is verlopen en daarbij niet afgaan op geruchten die de ronde doen.

Maar de gemeente heeft kennelijk geen haast met verstrekken van de gevraagde informatie.  De stichting: “Inmiddels is de wettelijke termijn om Wob-verzoeken af te handelen verstreken en heeft Allemansbelang de gevraagde documenten nog steeds niet.” Zij heeft de gemeente in gebreke gesteld op basis van een andere wet.

“Wij hebben de Gemeente gevraagd, waarom wetten wel voor bewoners van Amstelveen gelden maar niet voor de plaatselijke bestuursorganen”, zegt de stichting. “De vele discussies over de wijze waarop bestuursorganen met openbaarheid omgaan, hebben de gemeente klaarblijkelijk niet bereikt of zijn aan dovemans oren gericht.”

Zij vindt het ongeloofwaardig dat de gemeente meer tijd nodig heeft dan twee maanden. “We hebben een beperkt en overzichtelijk verzoek gedaan en het kan niet zo zijn dat de gemeente er pas op de laatste dag van de termijn achter komt dat zij de datum waarop de stukken openbaar moeten worden gemaakt niet gaat halen. Het was sjieker geweest als men ons dat eerder had verteld. Er zijn niet eens excuses aangeboden.”

De stichting gunt de gemeente nu nog een uiterste termijn van veertien dagen. “Mochten de stukken dan nog steeds uitblijven dan rest ons helaas niks anders dan naar de Rechtbank te gaan om afgifte af te dwingen. Het zou jammer zijn als het zover komt, want dat kost de Amstelveners alleen maar onnodig gemeenschapsgeld. Het is duidelijk dat de Gemeente fout zit door de Wet openbaarheid bestuur niet na te leven.”

Voor voorzitter Harold Horsman van Allemansbelang is het trage handelken van de gemeente overigens niet verbazingwekkend. Het is volgens hem symptomatisch voor hoe de Gemeente Amstelveen omgaat met sommige wetten. “En hoe weinig serieus inwoners worden genomen. We hopen dat raadsleden de Gemeente zullen aanspreken op het negeren van de wettelijke termijn uit de WOB. Openbaarheid is in ons aller belang.”

4 REACTIES

  1. Hmmm, niet de eerste keer dat in Amstelveen er wat aan de hand is met WOB-verzoeken. Hoge copieerkosten, uitstellen, geen openheid betreffende een pgb wat zelfs het landelijk nieuws haalde, verschillende rechtszaken waarbij men zich verschuilde achter de “privacy” van de betrokkene enz. In onze gemeente schijnt men toch een rare opvatting over het begrip transparantie in het algemeen te hebben.
    Men geeft enkel volledige “transparantie” over de propaganda die onze zittende magistraten zoals Raat en Gordon wensen uit te strooien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.