Vanmiddag (woensdag, 20 maart) heeft de gemeente, studentenhuisvestingscorporatie DUWO en de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) een overeenkomst getekend waarin prestatieafspraken staan.

DUWO bezit 2.570 onzelfstandige en 890 zelfstandige woningen, waarin 3.460 studenten wonen op de campus op de campus.

Veiligheid

Volgens de gemeente moeten in de komende periode diverse zaken worden aangepakt en daarover zijn afspraken gemaakt. Volgens wethouder Adam Elzakalai van Wonen is Uilenstede in Amstelveen qua inwoneraantal de grootste studentencampus van Noord-Europa. “We moeten daarom met de partijen in het gebied, de VBU en DUWO, goede afspraken maken over bijvoorbeeld, woningvoorraad, betaalbaarheid, duurzaamheid, onderhoud en brandveiligheid. Ook moet het een leefbaar en veilig gebied zijn.”

Verduurzaming

De afgelopen jaren zijn de oudere complexen van Uilenstede verduurzaamd. Het energieverbruik staat voor deze complexen gelijk aan een energielabel-C. De zelfstandige eenheden van de nieuwere complexen hebben een energielabel-A. Daarmee voldoet DUWO aan de afspraken die het Rijk heeft gemaakt met de koepel van corporaties. DUWO staat de komende jaren voor de uitdaging volledig van het gas af te gaan en haar bezit verder te verduurzamen. Dit jaar presenteert de DUWO de ‘Visie op Gebouwen Uilenstede en hun Energievoorziening’. DUWO vertaalt de visie in 2024 naar een plan van aanpak op basis van een nulmeting van de gebouwen en een toets op de haalbaarheid van alternatieve energievoorziening. Hierin stemt zij af met de gemeente om zo tot een plan te komen dat past bij de gemeentelijke doelstelling en bij de doelstellingen van DUWO en de VBU. Waar nodig stemmen DUWO en de gemeente af met Liander.

Openbare ruimte

 De openbare ruimte op Uilenstede wordt anders gebruikt dan de openbare ruimte in veel andere buurten van Amstelveen. Er staan relatief veel fietswrakken. Gemeente en DUWO gaan samen kijken hoe hier meer regie op gevoerd kan worden. Daarnaast wordt er gekeken hoe het centrale plein op de campus veiliger kan worden gemaakt, zodat het meer een plein wordt waar het prettig toeven is.

Handhaving

Op Uilenstede vindt geregeld onderhuur of illegale verhuur van sociale huurwoningen plaats, bijvoorbeeld via AirBnB. De gemeente en DUWO betreuren dat. Zij slaan de handen ineen om deze problematiek aan te pakken, opdat woningen vrijkomen voor studenten, die er ook werkelijk gaan wonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.