In Uithoorn  krijgen leerlingen van basisscholen nu les om bij verlengde van de Amstelveenlijn,  de Uithoornlijn, die er aan gaat komen de veiligheid te stimuleren.

Er komen vragen aan de orde als: Hoe weet de leerling dat er een tram aankomt en waar moet je opletten bij het oversteken?

 Quiz

 Deze week brengt leerlingen in contact met veiligheid rondom de tram, zowel in de klas als in de praktijk. Wethouder Jan Hazen nam samen met groep 4C van basisschool De Kwikstaart deel aan de interactieve quiz. De leerlingen leren op deze manier meer over hoe veilig om te gaan met de tram en bij overwegen. “Deze lessen zijn een belangrijke stap in het vergroten van de verkeersveiligheid van onze jonge weggebruikers”, zegt Hazen.

Veiligheid in de praktijk
De Week van de Uithoornlijn beperkt zich niet tot het klaslokaal. Tot en met woensdag 8 november krijgen basisscholen die in de buurt van de tramlijn liggen de kans om de opgedane kennis direct in praktijk te brengen. De leerlingen leren bij halte ‘Aan de Zoom’ meer over de waarschuwingssystemen maar ook over gedrag op het perron. “De leukste verkeersles is dat ik bij het oversteken contact kan maken met de conducteur, bijvoorbeeld door te zwaaien,” vindt Hazen.

Samenwerking
Aannemer Dura Vermeer en de projectorganisatie sloegen de handen ineen om een passend lespakket voor de basisscholen samen te stellen. Voor de groepen 3 t/m 5 bestaat die uit een video en quiz. De groepen 6 t/m 8 kunnen zelfstandig een digitale lesmodule doorlopen. “Verkeersveiligheid gaat iedereen aan en we zijn trots dat we hier ons steentje aan bij kunnen dragen. En wie weet enthousiasmeren we de jonge generatie ook om straks gebruik te maken van de tram”, zegt projectmanager Dennis Huijsman. Ook jeugdagent Kim van der Weij, van het basisteam Aalsmeer Uithoorn, gaf via sociale media haar 3 tips om veilig over te steken: “Goed opletten, luisteren en kijken!”

 Kleur- en bouwplatenwedstrijd
Alle deelnemende klassen krijgen na afloop een kleur- of bouwplaat. De klassen met de mooiste kleurplaten en bouwplaat winnen een prijs. De winnaars worden bekend gemaakt op maandag 27 november via de school en de socials van de Uithoornlijn (@Uithoornlijn). Ook kan verkeersveiligheid thuis onderwerp van gesprek zijn. Via www.uithoornlijn.nl/veiligheid/ zijn gesprekskaarten, de kleur- en bouwplaten en ander materiaal te downloaden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.