Er komt geen toogdag voor inwoners van Nes aan  de Amstel, maar zogeheten ‘inloopavonden’ op maandag 5 en donderdag 8 februari om een concept van de dorpsvisie aan hen voor te leggen en suggesties te incasseren. Dat heeft de Dorpsraad (foto) besloten.

Die vergaderde dinsdag (9 januari). Een enquête in het kader van die dagen is inmiddels in het dorp verspreid.

Concept

Het is de bedoeling dat uit de inloopavonden komende haalbare suggesties in de visie worden verwerkt en in een min of meer definitieve conceptvisie worden mee genomen. Men verwacht dat in maart of april die er ligt.

Groenvisie

Intussen is de gemeente ook met een zogenaamde Groenvisie bezig, die onderdeel wordt van de omgevingsvisie waarom de nieuwe Omgevingswet vraagt. Die wet vervangt 26 andere wetten, participatie zou er sneller door verlopen, maar een probleem lijkt het digitale systeem, waardoor overheden sneller met elkaar zouden communiceren. Het doel is dat ook communicatie met burgers sneller verloopt en er minder procedures komen voor bijvoorbeeld bouwen. De invoering van de Omgevingswet is overigens, wegens digitale problemen herhaaldelijk uitgesteld, maar minister De Jonge wilde nu per 1 januari starten, ondanks bezwaren in de Eerste Kamer en van softwareleveranciers. Boelrijk vertelde op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie ook raadsleden te hebben gesproken die er een hard hoofd in hebben.

Concreet

De gemeentelijke Groenvisie geeft wel weer dat Amstelveen veel groene ambities heeft, maar concreet staat er weinig is, vind Dorpsraadslid Hermann Ruhe. “Wij hadden er graag een hard gemeentelijk standpunt in gezien. Het is ons allemaal wat te vrijblijvend”, zei hij. “Groen staat er wel veelvuldig in, maar weinig concreets. En er staat weinig in over de Bovenkerkerpolder.” Hij had bijvoorbeeld graag wat groen bleef in een percentage zien uitdrukken.

Zwarte Kat

De provincie Noord-Holland heeft nog geen besluit genomen over de ontheffing voor de bouw van drie villa’s op het terrein van het voormalige café De Zwarte Kat. Zowel de gelijknamige buurtschap als de Dorpsraad hadden tegen die bouw geprotesteerd, onder meer omdat zij het gebied langs de Amstel ‘landelijk’ wilden houden. De Raad van State vond dat de gemeente een ordentelijke ontheffing voor de bouw bij de provincie, die het gebied zoveel mogelijk grien wil houden, moest aanvragen, wat zij niet gedaan had. De gemeente beoogt met het aanvragen van de ontheffing, of die nu wel of niet wordt verleend, in elk geval aan de inspanningsverplichting te hebben voldaan, waarop de ontwikkelaar krachtens een overeenkomst niet meer zou kunnen eisen dat er een bedrag wordt betaald. De beslissing over de ontheffing zou voor de kerst worden genomen, maar de Dorpsraad stelde vast dat die er nog steeds niet is.

Wonen

Er is ook gesproken met jonge Nessers, deelde voorzitter Henk Boelrijk mee. Daaruit kwam onder meer dat men de jeugd via sociale media bereikt. Onder meer zijn jonge Nessers er op uit in het dorp te blijven wonen, maar dat schijnt op het ogenblik niet te lukken, omdat de leegkomende woningen ook aan mensen van buiten worden verhuurd of verkocht. De jongeren wilden onder meer met QR-codes gaan werken. “Eerlijk gezegd, hadden wij daar nog nooit aan gedacht”, zei Boelrijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.