Maandag keek burgemeester Tjapko Poppens zelf maar eens naar een kierstandhouder bij een voordeur aan de Theems. Zo’n kierstandhouder is een van de middelen in de strijd tegen woninginbraken, die – zoals bekend – welig tieren in Amstelveen.

Overigens doen gemeente en politie flinke pogingen om die terug te dringen. Speciaal daarvoor hebben B&W handhavingsteams aangevuld met ex-politieagenten. Inmiddels is het aantal inbraken met 35% gedaald, maar de gemeente is allerminst tevreden.

Snelle buit

Als inwoner kan men ook zelf maatregelen nemen om het risico op inbraak te beperken, ook via de woningcorporatie. “De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn een woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven”, zegt de gemeente.

Flats

Zij en woningcorporatie Eigen Haard ondersteunen initiatieven van bewoners om hun woningen veiliger te maken. De bewonerscommissie van Theems wilde kierstandhouders voor de deuren. In totaal zijn die bij 76 woningen kierstandhouders aangebracht. Eerder steunden de gemeente en Eigen Haard projecten bij flats aan de Van Heuven Goedhartlaan (camerabewaking) en de Jeanne d’Arclaan (kerntrekbeveiliging).

Subsidie

De gemeente heeft ook een subsidieregeling voor bewoners voor het beveiligen van woningen. Inwoners kunnen daarvan gebruik maken bij de aanschaf van inbraakwerende materialen die zijn goedgekeurd door het Politiekeurmerk veilig wonen (PKVW). Voor het volledig PKVW beveiligen van de woning geldt een subsidie van 50% van het aankoopbedrag tot een maximum van €500. Bij de aanschaf van hang- en sluitwerk is het maximumbedrag €300.

De burgemeester prees het initiatief van de bewonerscommissie aan de Theems. “Het aantal inbraken in Amstelveen daalde vorig jaar flink, maar elke inbraak blijft er één teveel.” Zie ook: www.amstelveen.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.