Er komen geen sociale huurwoningen in De Scheg-West, tussen Legmeerdijk en Noorddammerweg. De nieuwe woonwijk bestaat voornamelijk uit koopwoningen. Ook komen er vijftig huurwoningen.

Op dit moment zijn er wel 135 woningen beschikbaar in de vrije sector.

Basisschool

De gemeenteraad moet dezer dagen beslissen over onder meer het bestemmingplan en de indeling van het gebied, waar in totaal 800 woningen komen, in de ‘dorpse’ omgeving. Ook is er een basisschool met kinderdagverblijf gepland.

Markt

De Scheg-West is in wezen de laatste van de drie delen van de wijk De Scheg, de laatste nieuwe die Amstelveen zich nog kan permitteren en waarvoor de plannen uit 2015 dateren. Daarna is de grond op, als men de Bovenkerkerpolder ‘groen’ wil houden. Er zijn ook de onderdelen Oost en Midden. Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening) is enthousiast over De Scheg-West dat volgens haar ‘in goed overleg met de ontwikkelaars’ is gepland. “Bij veranderende marktomstandigheden is er bovendien flexibiliteit om 95 woningen om te zetten van koop naar huur.” Bij de basisschool komt volgens haar een schoolplein met een natuurlijke inrichting.

Dorps karakter

De wijk is dus ontworpen met een dorps karakter, waarbij lintbebouwing aan de randen wordt afgewisseld met ‘buurtjes’ in het midden, die met bruggen over de singels met elkaar verbonden zijn en bestaan uit rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en enkele vrijstaande woningen.

Duurzaamheid

Volgens wethouder Floor Gordon moest zij helaas met een gebrek aan sociale huurwoningen instemmen, maar in het deelgebied Midden ligt dat anders, zegt ze. “Daar hebben we nog de gelegenheid sociale woningen toe te voegen.” Zij is ook tevreden over de duurzaamheid van De Scheg-West. “We hebben onze duurzaamheidsafspraken geactualiseerd, zoals voor de thema’s klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen. Het ontwerp van de wijk bevat verharding waar het moet en groen waar het kan, vooral recreatief groen maar ook siergroen.”

Planning

Het nieuwe bestemmingsplan is nodig om de komende jaren vergunningen te kunnen verlenen. Deelgebied West is opgedeeld in vier zones en de bouw van de woningen vindt gefaseerd plaats. Naar inschatting gaan de bouwactiviteiten tot 2033 door.

Voor meer informatie kunnen de stukken die in de vergadering van het college van B en W op 5 september 2023 zijn besproken, worden geraadpleegd via https://amstelveen.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/c8e1edd0-51da-436f-9c41-c20cb77973d4. De betrokken partijen BPD en Roosdom Thijhuis hebben een website: Samen ambities waarmaken in de Scheg West | Roosdom Tijhuis

4 REACTIES

  1. Gordon moest HELAAS instemmen met geen enkele soc woning. Raat en Floor hebben nooit iets anders gedaan. Maw dat deze uitspraak is een glasharde leugen.
    Ook heel goed voor de demografische- en maatschappelijke samenstelling van de bevolking. Zo wordt de hele lagere middenklasse weggejaagd. Over de soc sector hebben we het niet eens.
    Een gemeente kan niet draaien op enkel een onderlaag en een bovenlaag. Die koophuizen in de Scheg zijn nu al gedeeltelijk afgeblazen. Wie kunnen nu €675.000,— ophoesten , ook als tweeverdieners?
    Ik voorzie, dat Amstelveen alleen een woonplaats wordt voor de rijken en de pensionado’s met hier en daar een verouderd stel soc woningen.
    Het hele huisvestingsbeleid is failliet en dat allemaal dankzij de neoliberale religie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.