Met twintig kramen komt er dinsdag 12 september (van 09.00 tot 11.00 uur) een proefopstelling om te onderzoeken op hoe het beste de indeling van de markt kan zijn. Die wordt van het Stadsplein naar de Rembrandtweg verhuist.

Marktlieden, winkeliers, eigenaren van vastgoed en de gemeente hebben in de klankbordgroep marktverplaatsing verschillende opstellingen bestudeerd, zegt de gemeente.

Carré

Maar het toenemende lawaai tijdens die opstelling, ‘s morgens vroeg, stuit bewoners van de Rembrandtweg tegen de borst. Intussen prijst wethouder Floor Gordon, die voor een vierkante opstelling aankwam, waarbij de zowel marktkooplieden elkaar als de winkels kunnen zien. Het eerste was de wens van de marktondernemers, het tweede van de winkeliers. “Belangrijk uitgangspunt voor de markt is dat geen verplaatsingen meer nodig zijn en kraamhouders een vaste plek krijgen,” zegt Gordon.

Foto Herder

De proefopstelling van de markt vindt plaats ter hoogte van Foto Herder. De opgebouwde kramen komen op proef op aan weerskanten van de weg. De Rembrandtweg is overigens tijdens de proefopstelling open voor verkeer en voetgangers. De gemeente voert ook een eerste geluidsmeting uit. Die geeft volgens haar een indicatie geeft van de geluidshinder voor omwonenden. Op basis van de resultaten van deze eerste meting besluit de gemeente of er nog een uitgebreide meting moet plaatsvinden, zegt de gemeente.

Lawaai

Omdat de bewoners van de Rembrandtweg niet zijn verenigd in bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren (VVE) werden zij in februari allemaal persoonlijk uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst en ontvingen zij in mei een digitale enquête, zegt de gemeente. Volgens Gordon bleek daaruit dat er behoefte is aan vergroening, alsmede het verlagen van de maximumsnelheid. Verder werd een tekort is aan afvalcontainers gemeld. Maar een andere klacht was de vrees voor geluidhinder tijdens de opbouw. Volgens de gemeente werd die vrees door ‘sommige bewoners’ geuit. Vandaar de geluidmetingen tijdens de proefopstelling. ‘Om zo te kijken of de opbouw binnen de door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vastgestelde grenswaarden valt’, zegt de gemeente. De grenswaarden van het Rijk blijven dus bepalend.

Stadsplein

Aanleiding voor de marktverplaatsing is een gewenste nieuwe inrichting van het Stadsplein, waarover al sinds de aanleg ervan door de politiek wordt gepraat.  Het vernieuwde Stadsplein moet volgens Gordon uitnodigen tot langdurig verblijf. Daarvoor zijn diverse ontwerpen gemaakt. “Als hart van onze stad kan het een prettige ontmoetingsplek zijn voor jong en oud”, meent ze. Het plein kan veel meer ambiance en identiteit gebruiken, vindt ze. “En natuurlijk moet het ook een podium blijven voor culturele of sportieve activiteiten en evenementen die voor inwoners belangrijk zijn”. De verwachting is dat Amstelveners in het najaar kunnen kiezen uit de van de nieuwe ontwerpen voor het plein.

7 REACTIES

 1. De bewoners van de Rembrandtweg werden uitgenodigd vuoor een informatiebijeenkomst over de herinrichting van de weekmarkt. Die zal namelijk hun kant opschuiven.

  Daarbij bleek dat sommige bewoners vrezen voor geluidhinder tijdens de opbouw van de markt.

  Daarom worden er tijdens de proefopstelling ook geluidmetingen uitgevoerd. Zo wordt gekeken of de opbouw binnen de door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vastgestelde grenswaarden valt.

  Die vrees voor geluidshinder heeft de gemeente echter niet bij haar ingrijpende plannen voor het Stadsplein. Dat moet een prettige ontmoetingsplek worden voor jong en oud, vindt wethouder Gordon.

  Eigenaren en bewoners van de circa 170 woningen aan het Stadsplein worden niet geraadpleegd over hun angst voor geluidshinder, terwijl die daar nog veel reëler is, niet alleen tijdens de opbouw van de markt ’s morgens om 5 uur.

  De gemeente gaf dit jaar vergunningen voor evenementen op het Stadsplein tot geluidsniveaus van 80 decibel tot 11 uur’ s avonds. Een klacht hierover via Fixi werd afgewezen.

  Dat belooft wat voor de ‘culturele of sportieve activiteiten en evenementen die voor inwoners belangrijk zijn’ (wethouder Gordon). Over de bewoners wordt niet gerept.

  Het nieuwe Stadsplein moet volgens de wethouder als hart van de stad veel meer ambiance en identiteit krijgen en zodoende uitnodigen tot langdurig verblijf. Zij gebruikt gelukkig niet de makelaarsterm ‘bruisen’ want betekent altijd herrie.

  “De verwachting is dat heel Amstelveen in het najaar kan kiezen uit een van de nieuwe ontwerpen voor het Stadsplein,” schrijft het AN. Hopelijk zal men daarbij rekening willen houden met de vele bewoners.

  • Die laatste regel stond niet alleen in het AN, maar ook op deze blog. Dat u het eerder las in het AN, heeft met het zeer selectieve mediabeleid van de communicatie-afdeling
   te maken, waardoor ik hetzelfde persbericht later kreeg.

 2. Kritische lokale journalisten van Amstelveens Nieuwsblad, AmstelveenBlog, AmstelveenZ en TVA hadden na lezing van het gemeentelijke persbericht kunnen (moeten) opmerken dat de gemeente de ergernis van bewoners over geluidshinder kennelijk wel serieus neemt op de Rembrandtweg maar niet op het Stadsplein.

  • Jammer dat geen van allen de beroepsopleiding Van Waning heeft gevolgd. Van Waning weet precies hoe het had gemoeten. Van alles heeft die trouwens verstand, zoals van besturen, het klimaat en politiek. En natuurlijk journalistiek.

 3. Van geluidsoverlast hoef je geen verstand te hebben. Het is er of het is er niet.

  Waarom wordt geluidsoverlast op de Rembrandtweg wel gemeten en op het Stadsplein niet?

  Simpele vraag. Graag simpel antwoord.

 4. Wethouder JW Groot (CDA) beloofde ons ten tijde van de Evenementen Nota dat hij geluidstests aan de gevels rondom het Stadsplein zou laten uitvoeren. Dat is nooit gebeurd.

  Sinds wij hier wonen behoorde het Stadshart tot de portefeuille van een wethouder van achtereenvolgens CDA, VVD en D66. Wij hebben geen enkel verschil bemerkt.

  In dit artikel staat dat de gemeente wel geluidstests op de Rembrandtweg zal uitvoeren maar dus nog steeds niet op het Stadsplein. De reactie van Johan Bos op mijn opmerking hierover laat zien hoe de hazen lopen in onze gemeente: Allemaal achter de leider aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.