Of de nieuwe Omgevingswet op 1 januari van volgend jaar in werking treedt, is nog niet helemaal zeker, maar de gemeente gaat daar wel van uit. Er zal veel voor de gemeenteraad en B&W veranderen. Bestemminplannen bestaan op den duur niet meer bijvoorbeeld, maar er komt een door de gemeenteraad vastgesteld ‘omgevingsplan’ voor heel het grondgebied.

Dat is maar één van de gevolgen van de wet, die onder meer beoogt dat de raad veel kan delegeren aan B&W, en officieel een goede balans tussen benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving van burgers beoogt. Ook biedt de Omgevingswet de gemeente de mogelijkheid met overzichtelijker regels de leefomgeving meer in samenhang in te richten.

Doodlopend

Er bestaat een werkgroep van raadsleden om de uitvoering van de wet voor te bereiden. Het gaat om het versnellen van de besluitvorming, zei wethouder Floor Gordon tijdens een dinsdag gehouden beeldvormende sessie voor raadsleden. “Het huidige stelsel is een doodlopende weg.” Maar de rol van de gemeenteraad zal ingrijpend veranderen. Volgens de gemeente leidt de nieuwe wet tot meer lokaal maatwerk.

Kosten

Die Omgevingswet houdt ook in dat men meer digitaal voor burgers beschikbaar stelt. Pascale Georgopoulou, die ooit griffier was van de Amstelveense gemeenteraad en tegenwoordig de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) adviseert over de nieuwe wet, meldt dat er hoge kosten aan de uitvoering van de wet zijn verbonden.  Zij was zelf trouwens voorstander van alles digitaliseren in Amstelveen (waaruit de inmiddels opgeheven digitale achterkamer raadsweb ontstond) en confronteerde raadsleden met de realiteit dat met burgers zowel digitaal als via de balie communiceren tot dubbele kosten leidt.

De nieuwe wet levert volgens haar snellere dienstverlening, meer ruimte voor betere plannen en meer samenhang van de ontwikkeling van de leefomgeving op. En wat er aan extra geld uitkomt, hangt af van de keuzes van een gemeente, zei Georgopoulou in een column.

Digitaal

De wijze waarop participatie mogelijk is, wordt t.z.t. digitaal beschikbaar gesteld. Een hoofdregel is daarbij dat er acht weken de tijd is om met zienswijzen de reguliere procedure te doorlopen, maar men kan een uitgebreidere procedure aanvragen, die 26 weken duurt.

De gemeenteraad bepaald waar vergunningen (en participatie) wel en niet verplicht zijn. Die raad speelt wel een rol, maar veel wordt gedelegeerd aan B&W. Er is tot 2029 een tijdelijk omgevingsplan voor heel de gemeente, maar in die tijd kunnen wel allerlei vergunningen vast afgegeven worden. Het delegeren aan B&W wordt essentieel in de Omgevingswet.  “Zonder allerlei maatregelen eerst voor te leggen aan de gemeenteraad”, vreesde Wil Seiffers van AVA dinsdag. Maar de raad kan altijd amenderen, reageerde de met de invoering belaste ambtenaar Els Bakker. Maar veel over hoe de wet in de praktijk zal werken is nog onduidelijk. “Niemand heeft het eerder gedaan”, zei Bakker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.