Om mee te doen aan de Landelijke Opschoondag op zaterdag 20 maart tegen zwerfvuil, kunnen Amstelveners van 15 maart af al gratis een zogenoemd ‘opruimpakket’ afhalen. Dat bestaat uit een grijper, een houder voor een afvalzak en een stel handschoenen. In verband met corona wordt Opschoondag nu een Opschoonweek.

Vrijwilligers gaan tijdens de Opschoondag de wijken in om zwerfafval te verzamelen. Overigens kunnen inwoners die dat regelmatig doen voor langere tijd bij de gemeente een opruimpakket lenen.

Pakket

Aanmelden graag via het aanmeldformulier op www.amstelveen.nl/zwerfafval. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact op voor het afhalen van het pakket. Amstelveners die veel zwerfafval zien liggen, kunnen dat trouwens bij de gemeente melden via www.amstelveen.nl/melding of bellen met (020) 540 49 11. Gemeentemedewerkers ruimen het dan op.

Corona

Intussen zijn wegens corona extra dagen aan het opschonen toegevoegd. De zwerfvuilactie begint in wezen al op 15 maart, als inwoners al het benodigde materiaal kunnen halen bij diverse startlocaties in de wijken. “Zwerfafval levert een rommeling straatbeeld op een trekt vaak meer afval aan. Een schone leefomgeving is prettig’, zegt de gemeente. Volgens wethouder Floor Gordon (integraal wijkbeheer en afvalbeheer) zet een groep betrokken en enthousiaste vrijwilligers zich in om zwerfafval van de straten en uit het groen te verwijderen. “De groep wordt elk jaar groter’, constateert ze. “Alleen samen houden we Amstelveen schoon. Op 20 maart en de gehele week daaraan voorafgaand nodigen wij inwoners uit een zwerfvuilommetje te maken door de wijk.”

Twee uren

De gemeente stelt voor deze actie opruimmateriaal beschikbaar die inwoners van maandag 15 tot en met zaterdag 20 maart tussen 10 en 12 uur kunnen afhalen en terug brengen bij de deelnemende startlocaties in Amstelveen. Dit zijn: Alleman – Bankras Kostverloren, Villa Randwijck – Randwijck, Buurtkamer – Keizer Karelpark, De Bolder – Groenelaan, Huis van de Wijk – Elsrijk, De Meent – Waardhuizen – Middenhoven en Westend – Westwijk (dit wijkcentrum geeft geen materiaal uit op zaterdag).

Deelnemers kunnen het verzamelde zwerfvuil met containerpas in restafvalcontainers in de wijk doen.

Coronamaatregelen

Door het coronavirus ziet de Landelijke Opschoondag er anders uit dan andere jaren. Het belangrijkste advies: ga alleen, met het gezin óf met één iemand buiten het gezin op pad. Hou 1,5 meter afstand en doe handschoenen aan. Alle preventiemaatregelen zijn te vinden op www.supportervanschoon.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.