De twee lokale omroepen, waarvan alleen RTV Amstelveen een licentie heeft, moeten beide een hogere subsidie krijgen dan het richtbedrag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), dat 60.444 bedraagt. Concurrent van RTVA is de via internet uitzendende stichting AAN!. Dat voorstel komt van de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) in de gemeenteraad.

De fractie is met beide stichtingen eens dat voor ruim zestig mille per jaar niet mogelijk is de gewenste kwaliteit te leveren. AAN! had 145.000 euro gevraagd en RTVA, zichtbaar op het publieke tv-net, 157.000 euro.

Rapport

Via Ziggo is RTVA te zien op kanaal 42 en via KPN op kanaal 1380. RTVA radio is dagelijks te beluisteren via 107.2 FM, Ziggo kanaal 917 en KPN kanaal 1080.

BBA-raadslid Ewa Petiet verwijst nog eens naar het adviesrapport “Lokale media niet te missen” van het ministerie van BZK. “Het stelt dat serieuze aandacht voor lokale media  essentieel is voor een gezonde democratie”, zegt ze. “Die media houden de vinger aan de pols van het openbaar bestuur en hebben een informerende, verbindende, educatieve en culturele functie. Het onderzoek geeft aan dat er reden tot zorg is. Men stelt dat de lokale media niet stevig genoeg aanwezig zijn en dat hun financiële positie en daarmee ook hun bestaan kwetsbaar en precair is”.

€ 2 per inwoner

Vandaar dus de subsidie voor uitsluitend radio en televisie, waarbij zich nu ook AAN! heeft gevoegd met internet. Daarnaast is er sinds kort een Mediafonds waaruit losse journalistieke projecten worden gefinancierd, als zij door een Mediaraad worden goedgekeurd.

Petiet wij er op dat het rapport allerlei lokale, regionale en landelijke mediale verbeteringen voorstelt. Een van die adviezen is de basisfinanciering te verhogen van € 1,34 per huishouden naar € 2 per inwoner, terwijl wethouder Rob Ellermeijer voorstelt in beide gevallen € 1,34 per huishouden te geven.

Lokale journalistiek

BBA wil volgens Ewa Petiet reëel kijken naar de ingediende begrotingen. “Wij vinden het van belang dat er oprechte kansen worden gegeven aan een gezonde bedrijfsvoering en aan de inhoud op een journalistiek gewenste kwaliteit. Als een meerderheid van de Raad twee lokale omroepen wil dan vinden wij dat  in dit geval ook beide partijen een toereikend bedrag moeten ontvangen om in de komende jaren het lokale nieuws op een verantwoorde wijze in Amstelveen te brengen”.  En lokaal nieuws brengen volgens haar blijkbaar alleen radio en tv, hoewel AAN! het (nog) bij internet houdt.

5 REACTIES

  1. Hallo zeg! Nog meer subsidie in die bodemloze put! RTVA heeft nu eenmaal de wettelijke licentie. Geef die dan desnoods wat meer, maar dit is geld weggooien, terwijl we toch al door corona alles bij elkaar moeten schrapen.

  2. Sja. Eerder had BBA een helder standpunt over de licentie aan RTVA.
    Nu toch subsidie voor een private stichting voor de bij de wethouder geliefde ex rtva-mensen waar een heel ‘kader’ op bedacht is?! Ik zou zeggen doe een wijzigingsvoorstel en stop deze AAN malligheid.

    Trouwens de website van BBA lijkt te zijn overleden?!

  3. Daar heb je denk ik wel een punt. Ik heb begrepen dat er geen juridische grond zou zijn om een subsidieaanvraag te weigeren, maar ben dan tegelijkertijd benieuwd naar wat de subsidievoorwaarden zijn en of ook andere media-instellingen subsidie kunnen krijgen.

  4. Natuurlijk zijn er wel juridische gronden. Als de gemeenteraad het beleid zou maken dat uitsluitend lokale publieke omroepen met een erkenning van het Commissariaat voor de Media recht hebben op een subsidie…. Maar dat beleid wordt juist NIET gemaakt als dit raadsvoorstel is aangenomen. Er wordt beleid gemaakt die toegeschreven is op AAN die zelfs tot na de verkiezingen van 2022 op basis daarvan geld kan claimen omdat in het raadsvoorstel de datum augustus 2024 is genoemd als datum tot wanneer deze kaders gelden. Tamelijk bizar dat op deze wijze een private stichting wordt voorgetrokken buiten de publieke lokale omroep. En zo financiert de gemeente een private partij die dan in 2024 de licentie zou moeten afpakken van RTV Amstelveen. Het lijkt er op dat andere aanvragen zinloos zijn als je het raadsvoorstel leest…

    https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=amstelveen&id=2c9d58df-d670-430a-a308-52860eb13c86

  5. Het jaar 2024 vind ik niet terug in het collegevoorstel. Wel staat er ‘2021 en verder’. Een nieuw college zou dit dus kunnen terugdraaien.

    Opvallend vind ik dat het een voorstel is waarbij het college wel heel erg veel woorden nodig heeft -4 pagina’s- om uit te leggen dat AAN! ook recht heeft op subsidie. Met warrige argumenten, selectieve toepassing daarvan (heeft AAN! ook een bedrijfsplan moeten schrijven dat door een ‘onafhankelijke’ deskundige is beoordeeld?) en onnavolgbare redeneringen. De klap op de vuurpijl is wel de stelling dat AAN! ook wil samenwerken terwijl het volgende op hun website valt te lezen:

    “Wij willen graag samenwerken met partijen die qua visie grotendeels ook op onze golflengte zitten. Dat moet dan gebeuren op basis van gelijkwaardigheid. Maar we willen eerst dat de samenwerking met NH als een huis staat. Daarna willen we met iedereen praten.”

    en

    “Wij sluiten geen enkele vorm van samenwerking uit.”

    Ja, op mijn eigen voorwaarden en op het moment dat het mij schikt wil ik ook wel samenwerken. En dat je niemand uitsluit is natuurlijk wel iets anders dan willen samenwerken. Het college vertaalt dit echter ‘open staan om samen te werken’.

    Maar goed, het is andermaal duidelijk dat men uit is op het kaltstellen van RTVA. Hopelijk kunnen we daar vanaf 2022 verandering in brengen met een ander college en in elk geval een andere wethouder op dit dossier, want dit geklungel is natuurlijk hemeltergend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.