Er schijnen allerlei kamers illegaal in Amstelveen te worden verhuurd, waarvoor geen toeristenbelasting wordt betaald. De gemeente wil daarop beter gaan handhaven. En duidelijker de regels voor toeristische verhuur uitleggen voor de bewoners.

Sommige inwoners bieden nu hun woning als vakantieadres aan via Home Exchange. Die vallen, net als op elk ander platform, onder toeristische verhuur. Er is namelijk sprake van het tegen betaling in gebruik geven van een woonruimte aan personen die niet in de gemeente staat ingeschreven, redeneert zij.

Overlast

Het is voor huiseigenaren de laatste jaren gemakkelijker geworden hun woning als tijdelijke vakantiewoning aan te bieden, zegt wethouder Adam Elzakalai van wonen. En hij voegt er aan toe dat die verhuur vaak gepaard gaat met overlast en achteruitgang van de leefbaarheid in sommige buurten. B en W zeggen juist die wil de leefbaarheid op peil te willen houden. “Daarom nam de gemeente verschillende maatregelen om deze overlast te beperken”, zegt hij. Volgens hem leidde dat tot handhaven bij overtredingen.

Vergunning

 Op grond van de Huisvestingsverordening Amstelveen 2022 is voor toeristische verhuur een vergunning nodig, ook voor vakantieverhuur. Om zo’n vergunning te krijgen moet er aan de volgende voorwaarden worden voldaan: De woning mag voor maximaal 30 dagen per kalenderjaar verhuurd worden; verhuur moet vermeld worden bij de gemeente en er toeristenbelasting worden betaald; maximaal mogen er vier personen in de woning verblijven, tenzij het een gezin is met meer dan 2 kinderen; corporatiewoning mag niet worden gebruikt voor toeristische verhuur; in advertenties moet een registratienummer worden vermeld.

Boete

De eigenaar moet dus een vergunning hebben, voordat er legaal met de woning geadverteerd kan worden. Is die er niet dan schendt men de voorwaarden en loop met kans op een bestuurlijke boetes die kan oplopen tot €22.500.

 Overgangsperiode

Wegens de mogelijke onduidelijkheid die in het verleden is ontstaan wil gemeente de woningeigenaren tot en met 1 oktober de tijd geven een vergunning aan te vragen en de advertentie in lijn te brengen met de voorwaarden. Of ervoor te kiezen de advertentie offline te halen. Na 1 oktober wordt er actief gehandhaafd op degenen die ervoor kiezen zich niet aan de regels te houden. Wie een vermoeden heeft van illegale toeristische verhuur kan dat melden via www.amstelveen.nl/woonfraude

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.