Eigenlijk ging het in het in het ‘raadsgesprek’ van woensdagavond alleen om of de gemeente doorgaat met het zwaar verliesgevende Cobra Museum te blijven steunen of niet. Het museum zelf was met een delegatie van insprekers gekomen die min of meer op de oude voet wilden doorgaan, maar cultuurwethouder Herbert Raat vond het welletjes een stelt de gemeenteraad voor het nu aan de gemeente gevraagde bankkrediet niet te verlenen.

Over een week moet de raad, na een ‘debat’, daarover beslissen. Van de kant van het museum zei Jeroen Krabbé per film (opgenomen in zijn atelier) dat de bankgarantie er moest komen. Over de weigering van B en W zei hij: “Dit kan niet, het is het hart van Amstelveen.”

Niet overhaast

Maar als dat hart te veel kost en over een lange reeks van jaren alleen verliezen lijdt, wordt het volgens Raat en ook de penningmeester van de stad, wethouder Adam Elzakalai, wel iets anders in een gemeente die veel van haar vroegere rijkdom verloor, betoogden de twee. Daar tegenover stond de mening van de delegatie van het museum, bestaande uit – behalve Krabbé – oud-wethouder en stichter van het museum Piet van den Heuvel (VVD), vrijwilliger Danielle de Kluijver, directeur Stefan van Raay en voorzitter Jerry Staub van de exploiterende stichting.

Van den Heuvel, die zei enorm geschrokken te zijn van het voorstel van B en W, vertelde met hart en ziel zo’n dertig jaar geleden te hebben gewerkt aan  de totstandkoming van het Cobra Museum en pleitte voor een niet overhaast, maar zorgvuldig besluit van de gemeenteraad. Hij zei dat die in wezen een ‘historisch besluit’ neemt en dat er aan de behoefte van de bevolking wordt voldaan om het museum ‘met een internationale uitstraling’ te behouden. “Het Cobra Museum is onlosmakelijk verbonden met Amstelveen”, zei hij. En Danielle de Kluijver vroeg aandacht voor de ongeveer 70 vrijwilligers die aan het museum zijn verbonden. Dat is dan buiten de meer dan twintig full time medewerkers, waarop Herbert Raat emotioneel wees en voor wier salaris nu onder meer het bankkrediet wordt gevraagd. Hij zei dat de huurschuld voor het pand bij de gemeente al tot twee ton is opgelopen en er ook andere crediteuren zijn.

VVD

Directeur Stefan van Raay stond vooral stil bij alles wat het Cobra Museum tot nu toe voor Amstelveen heeft bereikt en Jerry Staub zei dat het museum Amstelveen op de kaart heeft gezet. Hij drong aan op het meer tijd kopen alvorens de gemeenteraad een zorgvuldige beslissing neemt. Maar wethouder Raat zei dat al vaak ernstig is gewaarschuwd voor het museum als continue financiële bijlegger en dat hij in wezen zijn vertrouwen daarin en de toekomstplannen is verloren. Hij kreeg in feite steun van zijn VVD-fractie; tot dezelfde partij behoorde ook Van den Heuvel. Raadslid Femke Lagerveld van die partij vroeg of de insprekers van het Cobra Museum nou echt een verbetering in de toekomst zien, nadat er jaar op jaar geld bij moet, afgezien van de 1,2 miljoen euro die de gemeente via subsidie jaarlijks bijdraagt.

Moeilijk

Er was voor de insprekers en vragen van raadsleden aan hen twee uur gereserveerd, maar het werd een uur langer. Herbert Raat zei dat het besluit dat volgens hem de gemeenteraad moet nemen moeilijk vond en hem emotioneel raakte, ook en vooral voor de medewerkers. Maar er is geen euro bezuinigd, jarenlang vallen de bezoekcijfers tegen, de verliezen nemen voortdurend toe, want er in resulteerde dat nu een bankgarantie van de gemeente voor gevraagd voor een lening om de salarissen te betalen. “Het is niet dat wij deze beslissing vragen omdat wij tegen Cobra zijn, maar ik weet niet meer waar ik het geld vandaan moert halen”, zei hij. Van de gemeente krijgt hij één bedrag voor cultuur en hij is niet van plan de andere culturele instellingen te laten lijden onder het Cobra Museum, zoals de Schouwburg, de Muziekschool en de bibliotheek.

Niet goed

Michel Becker van Actief voor Amstelveen leek het daar wel mee eens. Er is volgens hem een emotionele maar ook een zakelijke kant aan het museum, die met gemeenschapsgeld wordt bekostigd. “Dit kan niet goed gaan”, zei hij, verwijzend naar de tekorten op de exploitatie en de staf van 22 medewerkers. “En ik hoor de heer Staub alleen zeggen dat de bankgarantie er moet komen, maar niet over concrete plannen ter verbetering.”

Sociaal

Volgens Van Raay heeft het museum een landelijke impact en is een verbeterplan er niet in een paar dagen. Zijn delegatie drong in wezen aan op meer tijd, maar het gemeentebestuur zegt geregeld er op te hebben gewezen dat het niet goed gaat met de exploitatie, die jaarlijks een groter verlies oplevert. Fractievoorzitter Patrick Adriaans had wel graag wat meer informatie gehad over de economische waarde voor het Stadshart en heel Amstelveen. Die bedraagt volgens Van Raay miljoenen. Hij weet het meest recente verlies aan de inflatie en de coronacrisis.

Sociaal plan

Als de gemeenteraad volgende week besluit de bankgarantie niet te geven en het Cobra Museum moet sluiten, komt er volgens Raat wel een ‘fatsoenlijk sociaal plan’ voor de medewerkers. Maar hij heeft geen vertrouwen in de toekomst van het museum, antwoordde hij op vragen van het raadslid Rosalie Bouwman (PvdA). Raat zei dat hij in het verleden al een en andermaal heeft gewaarschuwd. “De bodem van het geld van het Cobra Museum was in zicht en nu is de situatie nog erger. Wij hebben grote twijfels over meer de toekomst. Het is museum is jarenlang niet in staat gebleken de eigen doelen te halen.”

Verantwoording

Hij was het er wel mee eens dat uiteindelijk de gemeenteraad beslist, maar dat hij de jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro wel heel veel geld vond. “De gemeenteraad moet dat ook verantwoorden naar de Amstelveners.” Daarmee beantwoordde hij ook de vraag van Philip Bodenstaff (50Plus) of het sluiten van het Cobra Museum dan wél te verantwoorden was. Over een dreigende leegstand van het bestaande pand had hij minder zorgen. Verscheidene partijen hebben zich al aangemeld en het staat op een prominente plek in Amstelveen, zei hij. Becker pleitte nog voor uitstel van de beslissing. “Het is nu kort dag”, meende hij. Maar of de raad volgende week daartoe besluit is de vraag.

7 REACTIES

 1. Simpel, alle mensen die vinden dat het Cobra Museum moet blijven kopen een aandeel en zijn daarmee mede-eigenaar, maar dragen dan ook de verliezen of delen in de winst, opgelost, iedereen blij.

 2. Ik geef Raat nu volkomen gelijk. Het Cobra heeft meer dan genoeg kansen gehad. Door financieren zou een onevenredige hap uit het totale cultuurbudget nemen.

 3. Beste Jeroen Krabbé, wat echt niet kan is het met gemeenschapsgeld blijven steunen van een instelling waarvoor onvoldoende maatschappelijk draagvlak bestaat.

  En verder: Put your money where your mouth is.

 4. De kosten van de gemeente (ons allemaal) blijven niet beperkt tot de jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro.

  Er is ook een huurachterstand van 200.000 euro en er zijn voor de gemeente als eigenaar van het grote gebouw allerlei bijkomende kosten van onderhoud, reparatie en noodzakelijke investeringen (transitie, bijvoorbeeld).

 5. De besluitvorming door de democratisch gekozen gemeenteraad moet nog plaatsvinden, maar dhr. Bos weet kennelijk al dat het museum gaat sluiten. Is dat hem ingefluisterd door zijn VVD-vriendjes?

  • Geenszins. Maar in het artikel staat het volgende over zo’n belangrijk besluit: “Dat is natuurlijk met de coalitie besproken, die een meerderheid in de gemeenteraad heeft. Dit jaar stevent het museum af op een verlies van zeven  ton, vorig jaar was dat nog 3,5 ton.” Het is dus vrijwel zeker dat het raadsbesluit van B en W wordt aangenomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.