De gemeente wil zestig tijdelijke woonunits voor asielzoekers op het bedrijventerrein Legmeer laten bouwen. Daarover wordt dinsdag (30 mei) een inloop-informatiebijeenkomst gehouden van 19.00 tot 20.00 uur in het raadhuis. De opvang, in principe voor 2,5 jaar, is een gevolg van de spreidingswet.

De bouw is door de gemeente overeen gekomen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en bouwbedrijf en aannemer De Heemraad BV.

 Bijdrage

Er komen ongeveer 60 units voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv). Het realiseren van opvang en bijbehorende voorzieningen kost tijd en is naar verwachting niet eerder dan 1 januari 2024 gereed. Volgens wethouder asielopvang Adam Elzakalai wil Amstelveen met de opvang van asielzoekers een bijdrage leveren aan de oplossing van het vluchtelingenvraagstuk. “We hebben vorig jaar allemaal de beelden gezien van het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel, waar honderden mensen noodgedwongen buiten moesten slapen. Nog steeds is er een groot tekort aan opvangplekken. Amstelveen neemt haar verantwoordelijkheid conform de mogelijke taakstelling van het Rijk.”

 Voorkeur

De voorkeur van B&W gaat volgens hem uit naar kleinschalige opvanglocaties, zodat de druk op omgeving beheersbaar blijft. De opvang van asielzoekers is dus in eerste instantie voor 2,5 jaar, maar met de mogelijkheid die jaarlijks te verlengen tot maximaal vijf jaar.

Begeleiding

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van de minderjarige asielzoekers bij hun dagelijkse activiteiten op de locatie. Woordvoerder Ronald Smallenburg van het COA constateert dat jongeren leerplichtig zijn en naar school gaan. “Ze sporten en doen mee aan activiteiten van het COA of in de buurt. Daar zullen we ook maatschappelijke organisaties bij betrekken.” Direct omwonenden en ondernemers op het bedrijventerrein ontvangen een brief van de gemeente.

Informatiemeeting

Tijdens de inloop-informatie-meeting zijn dinsdag medewerkers van het COA en de gemeente aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een mail naar vluchtelingen@amstelveen.nl. Daar kan men ook terecht met vragen of als men iets doen wil voor de groep jonge vluchtelingen. Daarnaast staan vragen en antwoorden op amstelveen.nl/vluchtelingen .

8 REACTIES

 1. Leuk en aardig allemaal, maar wanneer gaat de gemeente betaalbare huurwoningen bouwen voor inwoners die al jaren lang op de wachtlijst staan voor een woning? In plaats daarvan bouwt de VVD alleen extreem dure koopwoningen.

  • Als het aan de VVD ligt nooit! Want alleen zij verdienen woonruimte als hardwerkende mensen. De rest is dom, lui of zijn parasieten en verdienen enkel om naar de randgebieden gedeporteerd te worden, behalve natuurlijk als het hun eigen kroost betreft.

 2. Het kan niet op, er worden “Polenhotels” uit de grond gestampt voor MOE-landers en nu weer flexwoningen voor AMA’s. Wanneer gaat er iets gebeuren voor de woningszoekenden die in dit land al jaren lang moeten wachten op een betaalbare huurwoning? Al decennia lang is de VVD aan de macht, onbegrijpelijk dat zo veel mensen steeds weer op deze partij (blijven) stemmen.

  • U moet niet naar buitenlanders wijzen van deze categorie, want ik neem aan dat u ook niet in een container wil wonen en uw kinderen ook niet.
   Ik ben het wel met u eens dat hier alleen voor vermogende mensen gebouwd wordt en dat dat een misstand is die voor 80% te wijten is aan de kiezers op de VVD.

 3. Totaal ongerieflijke lokatie daar,die jongens gaan elders rondhangen.
  Is helemaal niemand daar op dat bedrijventerrein s’avonds,ik fietste daar in het donker nog wel eens doorheen,laat ik vanaf nu wel uit mijn hoofd,dat wordt omfietsen.Wordt no-go area na 18 uur.

 4. Toch wel gek, dat de heer Bos nu wel anonieme reacties toelaat. Zou dat dat komen omdat hij als christen niet zo voor moslimjongeren is? In ieder geval dat maak ik op uit de persoonlijke mails die hij mij wel eens stuurt. Wel consequent blijven Johan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.