Door Stefan J. Bos

Het OM heeft beslag gelegd op een stuk grond in Duivendrecht, behorend tot de gemeente Ouder-Amstel, dat eigendom is van de voormalige schoonzoon van de Russische president Vladimir Poetin.

De grond van 1432 vierkante meter aan de Motorkade 28 behoort toe aan Jorrit Faassen, een Nederlandse zakenman die getrouwd was met Maria Vorontsova, de oudste dochter van de Russische president.

Moskou

De Britse krant The Guardian, alsmede en de Nederlandse mediakanalen Follow the Money en Proekt Media onderzochten de zaak. Het land bleek op 12 mei in beslag te zijn genomen. Faassen woont in Moskou, maar werd op Schiphol  ondervraagd toen hij daar verscheen. Volgens de onderzoekers ging die ondervraging over het vermeende ontduiken van de sancties tegen Rusland, wat in Nederland als een economisch delict geldt. Het openbaar ministerie (OM)  verdenkt hem daar ook van.

Banden

Zijn laptop en mobiele telefoon zouden in beslag zijn genomen voordat hij snel terugkeerde naar de Russische hoofdstad. Faassen kocht het perceel in 2019 voor 450.000 euro, bleek uit de administratie. Hij kocht het van Molenkade Ontwikkeling BV, een bedrijf waarvan hij directeur was. Terwijl het perceel momenteel leeg staat, vroeg Faassen in 2021 toestemming aan de gemeente voor het bouwen van een woning en zes kleine kantoorpanden. Maar vorig jaar stopte Ouder-Amstel de vergunningsprocedure, verwijzend naar de ‘nauwe banden’ van Faassen met Poetin. De bouw zou een miljoenenproject opleveren in het overbevolkte Nederland.

Penthouse

Het paar verkocht een penthouse in Voorschoten voor 1,2 miljoen euro, melden verschillende bronnen. Faassen was sinds 2008 getrouwd met Maria Vorontsova, de oudste dochter van de Russische president, maar het paar scheidde later. Volgens Russische media heeft het stel samen een 10-jarige zoon. De beide volwassen dochters van Poetin, Maria en Katerina, werden in april 2022 toegevoegd aan de sanctielijsten van de Europese Unie en de Verenigde Staten, kort nadat Rusland zijn grootschalige invasie van Oekraïne had gelanceerd.

Mogelijke schending

Faassen was niet onderworpen aan sancties in de Verenigde Staten, de Europese Unie of Groot-Brittannië. Maar de inbeslagname van het land suggereerde dat de zakenman werd onderzocht wegens mogelijke schending van sancties door middel van juridische constructies. Toch kwamen de gemeente en andere autoriteiten pas in actie na toenemende publieke druk. Terwijl Faassen weg was, verscheen er een Oekraïense vlag op zijn terrein. En kort na de grootschalige invasie van Oekraïne in 2022 door Rusland, plaatsten demonstranten borden op het land die Poetin opriepen om “Navalny te bevrijden”, verwijzend naar de gevangengenomen oppositieleider Alexei Navalny. Ze drongen er ook bij Vorontsova op aan haar vader over te halen de oorlog in Oekraïne te stoppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.