De zoektocht naar een nieuwe kinderraad en kinderburgemeester is weer begonnen. De vorige heeft een jaar lang dienst gedaan en moet nu weer afzwaaien, inclusief kinderburgemeester Lode Besseling. Kinderen die van de nieuwe raad deel willen uitmaken, kunnen tot en met 21 juni reageren op kinderburgemeester@amstelveen.nl per video.

De kinderraad komt een aantal keer bij elkaar in een schooljaar en kiest een thema dat naar zijn mening van belang is voor de kinderen in Amstelveen. Doorgaans kozen vorige kinderraden voor thema’s die met het begrip ‘armoede’ hadden te maken.

Inclusief

Maar de gemeente zegt ook dat ‘inclusie’ (jezelf durven zijn) en betere speeltuinen geschikte onderwerpen zijn. De raad gaat ook op bezoek naar een plek in Amstelveen die hoort bij het thema. In het verleden werd bijvoorbeel de kledingbank bezocht. De gemeente zegt de kinderraad te vragen mee te denken over onderwerpen die kinderen betreft, waarvan overigens niets naar buiten komt, de media worden geweerd en wat geen enkele invloed op het beleid heeft.

Kinderburgemeester

De kinderburgemeester is de voorzitter van de kinderraad en wordt gekozen aan de hand van door ieder van de kinderraad ingezonden presentaties. De kinderburgemeester gaat mee met de wethouder jeugd en onderwijs of de burgemeester, doorgaans naar waarvan de gemeente denkt dat de betreffende evenementen in de belangstelling van kinderen staan, zoals de Sinterklaas-intocht. Ook moet zij of hij daar soms een korte toespraak houden. Andere kinderen kunnen aangeven bij de kinderburgemeester wat zij belangrijk vinden.

 Groep 7 of 8

In aanmerking voor de kinderdraad of kinderburgemeesterschap komen kinderen die na de zomervakantie in groep 7 of 8 van de basisschool zitten en in na de Amstelveen wonen. Zij moeten willen opkomen voor de belangen van de kinderen in Amstelveen, het leuk vinden mensen te ontmoeten, hun mening graag geven, die goed kunt vertellen en het leuk vinden in de belangstelling te staan. Een beetje raadsleden in de dop dus.

Opgeven

Kinderen wordt op de gemeentelijke website wel gezegd dat zij aan hun ouders of verzorgers moeten vertellen dat zij van plan zijn een plaats in de kinderraad te bemachtigen. Die moeten dus toestemming geven. Naar kinderburgemeester@amstelveen.nl de kandidaten geacht een filmpje van maximaal drie minuten te sturen met daarin hun naam, leeftijd op welke basisschool en in welke zij zitten, plus hun motivatie waarom zij in de
kinderraad willen. In film moeten zij ook zeggen wat zij belangrijk vinden voor de kinderen in Amstelveen en melden of zij ook kinderburgemeester wilt worden. “Stuur je sollicitatiefilmpje via bijvoorbeeld de website WeTransfer uiterlijk 21 juni 2023 naar kinderburgemeester@amstelveen.nl”, zegt de gemeente.

Jury

Alle filmpjes worden beoordeeld door een jury, die bestaat uit volwassen lokale politici plus de nu zittende kinderburgemeester.  Uiterlijk woensdag 28 juni horen de deelnemers of zij tot de kinderraad worden toegelaten en uitgenodigd de selectiemiddag op woensdag 5 juli. Dan wordt ook de nieuwe kinderburgemeester uit de kinderraad gekozen.

1 REACTIE

 1. Een kinderraad kan heus wel relevant zijn, maar niet als zij mogen beslissen over in wat voor kleur de kledingbank moet worden beschilderd.
  – Je zou ze inderdaad hun mening kunnen vragen over speelterreinen.
  – Over kunst in de openbare ruimte.
  – Over allerlei educatieve onderwerpen , zoals een bieb ( wat wordt gemist), gebruik van musea door en voor kinderen.
  – Over regels op scholen en in de wijk.
  – Buitenschoolse activiteiten. ( sporten van dammen tot kickboxen)

  En ook dat sommige zaken worden overgenomen door de raad, opdat het ook werkelijk wat inhoudt en niet alleen een kinderclubje, waar volwassenen tegenaan kijken als ; Kijk toch eens die snoezige kindertjes, want dat hebbende gauw genoeg door.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.