Het Cobra Museum presenteert van 2 juni tot en met 8 oktober tekeningen van veertig kinderen, afkomstig uit dertien verschillende landen. De expositie ‘Alle kinderen kunstenaar’ wordt samengesteld door gastcuratoren acteur, schilder en kunstprogrammamaker Jeroen Krabbé en kunstpedagoog en cultureel adviseur Annefie van Itterzon.  

De kindertekeningen zijn tussen 1983 en 2021 verzameld door Annefie van Itterzon.

Twee van Krabbé

Vorig jaar schonk zij ruim 900 kindertekeningen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Jeroen Krabbé koos samen met Van Itterzon uit deze schenking 40 kindertekeningen voor de tentoonstelling in het Cobra Museum. Daar worden twee van zijn eigen kindertekeningen aan toegevoegd. De presentatie past in het gedachtegoed van bekende kunstenaars als Pablo Picasso en de Cobra-leden die kindertekeningen zagen als een bron van expressieve rijkdom.

Collectie
De vriendschap van Krabbé en Van Itterzon dateert al van toen beiden aan de Amsterdamse Rijksacademie studeerden. Wat zij ook delen is een fascinatie voor kindertekeningen. De aanzet voor Van Itterzons verzameling was een schilderij van Giovanni Carotto uit omstreeks 1515 waarop een trots kijkend kind de toeschouwer zijn kindertekening toont. Ze realiseerde zich dat bijna niemand kindertekeningen bewaart en er vrijwel niets bekend is over kindertekeningen uit vervlogen eeuwen. Daarom bedacht zij een uitwisselingsproject. Meer dan 40 jaar lang gaf ze vrienden die naar verre oorden afreisden behalve Nederlandse kinderkunst pennen, krijt, verf en papier mee. Hiermee konden ze op de plaats van bestemming kinderen laten tekenen. Zo ontstond de grootste verzameling kindertekeningen van Nederland, waarvan er in juli vorig jaar 935 kindertekeningen geschonken zijn aan de RCE. Daarmee behoren deze kindertekeningen nu tot de Rijkscollectie RCE.

De wereld rond

Voor de presentatie in het Cobra Museum hebben gastcuratoren Krabbé en Van Itterzon dus 40 kindertekeningen uitgekozen die een goed beeld geven van hoe kinderen wereldwijd tekenen. Van Japan tot IJsland en vanuit het hart van Zaïre tot de binnenlanden van Peru. De vroegste tekening komt uit een schetsboekje toen Jeroen Krabbé drie jaar oud was en de meest recente aanwinst is uit 2020 van een vijfjarig Chinees meisje die de strijd van een toverfee tegen het coronavirus tekende.

Naast de kindertekeningen die geselecteerd zijn kunnen kinderen die het museum bezoeken op woensdag en zondag ook hun eigen tekeningen maken. Deze tekeningen vormen samen een enorm, collage kunstwerk dat tijdens de hele tentoonstelling blijft groeien en voor alle bezoekers in het museum te zien is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.