Er is veel verborgen leed onder ouderen in Amstelveen. Dat schrijft wethouder Rob Ellermeijer aan de gemeenteraad naar aanleiding van gesprekken met negen particuliere vastgoedeigenaren. Die mensen zitten in hun woningen en kampen vaak met een dramatische terugval in inkomsten na hun pensionering. De woonlasten zijn niet meer in lijn met hub inkomsten.

Overigens heeft de wethouder twintig particuliere eigenaren aangeschreven. Met de negen grootste voerde hij gesprekken. De in financiële problemen gekomen ouderen willen veelal niet verhuizen, hoewel met name de bij een landelijke vereniging van institutionele vastgoedbeleggers (IVBN) aangesloten bedrijven betrokkenen begeleiden en naar goedkopere huizen van andere leden willen helpen.

Programma

Vaak is de woning ook niet meer passend bij hun leeftijd, waar men desalniettemin graag in blijft wonen. Ellermeijer wil samen met de particuliere eigenaren een programma starten om ouderen te begeleiden naar een meer passende woning.

Een deel van de eigenaren van woningen heeft sociale huurwoningen. Zij voeren volgens Ellermeijer geen actief beleid om daarmee te stoppen, maar sommigen zeggen wel dat bij mutatie de woningen worden geliberaliseerd, vooral om in de middencategorie te komen, Met € 850 denken zij aan het lage deel van die milldendure huur. “Als gemeente hebben wij geen wettelijke middelen om liberalisatie van woningen te voorkomen als dit op grond van een puntensysteem, ook wel bekend als waarderingsstelsel (WWS), mogelijk is”, schrijft de wethouder aan de gemeenteraad. Ook de verhuurdersheffing wordt als aanleiding voor liberalisering genoemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.