Op de plaats van de sinds twee jaar bestaande bussluis tussen Silversant en de St. Urbanuskerk, zodat niet meer al het autoverkeer via de Noorddammerlaan naar de Legmeerdijk kan, wil verkeerswethouder Herbert Raat een verblijfsplein.

“Wij zijn bezig met een plan voor de herinrichting van het weggedeelte”, schrijft hij op zijn persoonlijke website. Het is al jarenlang een wens van hem, dat hij ook ventileerde.

Verkeersbesluit

De bedoeling is er een plein te creëren en de vormgeving van de bussluis aan te passen om deze duidelijker en verkeersveiliger te maken, zegt Raat. Tegen de busskuis kwam veel verzet, maar in feite waren de meningen van de bewoners in Bovenkerk verdeeld. Met het nieuwe plein kan men pas beginnen als het nieuwe verkeersbesluit voor behoud van de bussluis op de huidige locatie definitief is. Maar daartegen is ook weer beroep bij de rechter aangetekend.

Sluipverkeer
Dat namen B&W in januari. Het hield in de bussluis werd gehandhaafd. “Dit was nodig omdat de gemeente volgens de rechter bij het eerste verkeersbesluit onvoldoende had gemotiveerd waarom er voor een bussluis ter hoogte van de St. Urbanuskerk is gekozen”, zegt Raat. Verscheidene bewoners waren naar de rechter gestapt. Het nieuwe verkeersbesluit is onderbouwd met een verkeerskundig onderzoek van adviesbureau Goudappel, waarbij gekeken is naar doorgaand sluipverkeer in een aantal omliggende woonstraten. Want daarvoor vreesden de tegen de bussluis gekante bewoners.

Verkeerveilig
Uit verkeerstellingen bleek dat het aantal verkeersbewegingen door de bussluis aanzienlijk is gedaald, al nam het sluipverkeer in de woonstraten toe, maar niet zo erg als de bewoners vreesden. “Het totaal aantal voertuigen blijft volgens onze metingen ruimschoots onder de gewenste grenswaarden voor rustige woonstraten. Toch blijven we de vinger aan de pols houden hoe dit zich ontwikkelt”, zegt Raat.

Gezellig verblijfsplein
Tijdens participatie koos een meerderheid van de inwoners voor de bussluis op de huidige locatie in combinatie met de aanleg van een gezellig verblijfsplein tussen de St. Urbanuskerk en café-restaurant Silversant. “Dit kan een impuls geven aan het verlevendigen van het centrum van Bovenkerk”, denkt Raat. “Tegen het nieuwe verkeersbesluit is beroep aangetekend bij de rechtbank. Hierover hopen we spoedig meer informatie van de rechtbank te ontvangen.” Opnieuw zijn namelijk de tegenstanders van de bussluis naar de rechter gegaan.

Overigens is in de zogeheten Perspectiefnota (contouren van de begroting) door B en W voor het plein 500.000 euro vrijgemaakt. Over de besteding van dat geld moet de gemeenteraad t.z.t. beslissen, maar de coalitie – de meerderheid van die raad – is gegarandeerd voorstander.

7 REACTIES

  1. Die impressie ziet er heel aardige uit, maar ik zou nou ook eens een impressie willen zien als er geen bladeren aan de bomen zitten en hopelijk laten ze het Silversantje zoals het is en maken ze er geen modern paviljoen van. Kan men wel iets aan die parkeerplaats doen? Die detoneert nogal. Die plak asfalt is wel nodig voor gasten, maar zet er wat hoog groen omheen bijvoorbeeld.

  2. Ik stel voor het standbeeld niet in het midden van het plein te plaatsen, maar vlak naast de bussluis. Op deze manier wordt meteen duidelijk dat deze wethouder er bestuurlijk voor verantwoordelijk is dat de bussluis niet voldoet aan de normen van het CROW.

  3. En graag ook een impressie mét langsscheurende scooters en motorfietsen. Die worden namelijk gedoogd door de wethouder van Verkeer (ex-Handhaving) omdat dat volgens hem de stad is die wij wensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.