Omdat hij, zeker sinds het verdwijnen van verzorgingshuizen, het overheidsbeleid is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, wil Hans Steenvoorden een soort ‘knarrenhof’ bouwen. Daarbij denkt hij aan de het begin van de Bovenkerkerweg, waar de gemeente een aantal kantoren wil vervangen door appartementen in hoogbouw.

Van Steenvoorden heeft inmiddels zijn sporen verdiend. Hij was in als socioloog de motor achter het ontstaan van de Stadsdorp Elsrijk, dat voor Amstelveen onder meer het herstel van het Openluchttheater opleverde.

Tien jaar

Van Stadsdorp Elsrijk was hij jarenlang voorzitter, een functie die hij ook bij de plaatselijke PvdA had. Hij studeerde sociologie onder meer aan de VU en werd later een flamboyante pensionado, die zich op welzijnswerk in eigen wijk richtte. Het bestuur van Stadsdorp Elsrijk stapte hij inmiddels uit, een goede organisatie achterlatend. Maar nu is hij van plan zich met een groepje om zich heen op woonzorg voor ouderen te richten. Want hij ziet met angst en beven de komende tien jaren tegemoet, vertelde hij als inspreker woensdag aan de gemeenteraad. Die vrees betreft niet zichzelf, hoewel hij er geen geheim van maakt inmiddels 74 te zijn. Maar het in een slogan van hem dat men niet eigenbelang moet verwarren met categoriaal belang.

Gelukkig

Maar als de overheid zegt dat ouderen lang gelukkig moeten blijven, moet die daar wel de voorwaarden voor scheppen, denkt hij. Kennelijk heeft die daarin gefaald. Ook de gemeentelijke woonvisie loopt achter op de praktijk, vindt Steenvoorden. Het loopt naar zijn mening uit op een steeds groter wordend probleem. Het plaatje dat hij voor zich ziet, is dat bij elkaar wonende ouderen woningen zowel in de categorie sociale huur als de middenklasse hebben, alsmede zorg en nabuurschap. “Maar zij worden geen mantelzorgers”, zei hij woensdag. Er komen dus veel extra’s bij zo’n woning. Wat raadslid Arnout van den Bosch (PvdA) tot de vraag bracht hoe Steenvoorden dacht dat met hoge servicekosten op te lossen. In het gesprek werd duidelijk dat een organisatie de persoonsgebonden budgetten moet gaan beheren (PGB) en dat het verder een kwestie is van de zorgverzekeraar. “Wij hebben liever zoveel mogelijk in eigen hand”, zei Steenvoorden, die denkt aan een groep van ongeveer veertig mensen, die daartoe na ballotage worden toegelaten. Hij heeft via een stichting naar zijn zeggen goede adviseurs aangetrokken en de Maarsengroep is geïnteresseerd. Maar Steenvoorden blijft wel hopen op ondersteuning voor zijn plannen van de gemeente. “Betrek ons bij dat soort dingen”, zei hij toen het over de gemeentelijke Woonvisie ging. Intussen was al het water van de Poel niet weg dat er nu eenmaal weinig grond over is in Amstelveen, zeker in eigendom van de gemeente. Daarop wees Van den Bosch. Wat in zekere zin bij Steenvoordens angst voor de komende tien jaren aansloot.

Democratie

Eigenlijk geeft zowel zijn plan voor ouderen als wat hij deed in de wijk Elsrijk zijn opvatting over democratie weer: De inwoners moeten zelf iets willen betekenen. “Dat is heel anders dan een adviesorgaan in de wijk, een wijkplatform dat de gemeente adviseert. Daarbij kun je alleen maar reageren op wat de gemeente vraagt,” zei hij onlangs. Hij heeft wel goede ervaringen met afdelingen van de gemeente, maar zag ook dat het in die bureaucratie allemaal lang duurt voordat er iets tot stand komt. En als inwoners het van die ambtelijke organisatie overnemen, is het allemaal veel goedkoper, denkt hij. Veel afdelingen van de gemeente willen wel mooie dingen in een wijk, maar lijken niet met een bewonersblik, vindt hij. Maar je hebt die gemeente nu eenmaal nodig voor allerlei vergunningen, weet hij ook. Procedures gaan vaak boven menselijke maat, vindt Steenvoorden.

8 REACTIES

  1. Ik wil alleen maar VVD-ers in mijn omgeving: de hele dag praten over beurskoersen, rendementen, ideeën om zo weinig mogelijk belasting te betalen, dure auto’s enzoveurts.

  2. Sjee. Gelukkig is deze man die zieltjes wint en won voor de PvdA absoluut niet meeverantwoordelijk voor de teloorgang van ouderenzorg. Martin van Rijn kennen we die nog?! Die zat tegenover een makker van zijn vader die hem even goed neerzette waar Martin van Rijn als PvdA’er mee bezig is geweest. Van Steenvoorden was vam 1995 tot 2005 voorzitter van de PvdA. Dus ten tijde van Wim Kok (Paars II) en daarna Ad Melkert en Wouter Bos. En dan had je dus daarna van 2012 tot 2017 de regering VVD/PvdA met die genoemde Martin van Rijn. Die hebben net zo hard meegeholpen aan het omzeep helpen van voorzieningen voor ouderen waaronder de sluiting van de verzorgingshuizen. Er zal toch echt een reden zijn waarom de PvdA zo klein is geworden, nietwaar!?

    Dus het kan verkeren waar die Hans van Steenvoorden voor staat.

    • Inderdaad , wat betreft ouderkorting. Dieper kon de PvdA niet zakken! Ik snap dat in een coalitie zitten compromissen sluiten is, maar er is een grens. En daar heb ik indertijd nog wel 25 jaar op gestemd. Walgelijk zooitje, alles ter wille van het pluche.

  3. Dat waardeer ik juist zo aan de VVD. Die zijn er gewoon duidelijk over dat ze opkomen voor de belangen van miljonairs, multinationals en expats. Ben je een hardwerkende Nederlander met een normale baan: jammer dan!

    • Nee hoor, de VVD is er ook voor de Westwijkers met een huis v.a. €650.000,- Zie je weer zo’n fabeltje dat de VVD er alleen maar is voor hen die het goed gaat. De mensen met een huis van een half miljoen laten zij echt niet in de kou staan.

  4. Het kan toch niet zo zijn dat een VVD-wethouder zijn kostbare tijd verspilt aan would-be-miljonairs met eenvoudig koophuisje van 6,5 ton. Van een echte VVD-er verwacht ik volledige inzet voor de belangen van echte miljonairs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.