De gemeente zegt graag ouderen te willen verleiden tot hert afstaan van grote woningen voor gezinnen en zelf kleiner te gaan wonen, maar kennelijk werkt de corporatie Eigen Haard daar niet aan mee. Dat constateert de fractie van 50Plus in de gemeenteraad, die het college oproept een zogeheten 65-plus-verhuisregeling voor Amstelveen te introduceren, zoals in bijvoorbeeld de Zaanstreek al bestaat.

Als een 65-jarige een grotere huurwoning wil ruilen voor een kleinere, gaat dat alleen als het een eengezinswoning betreft en bij een flat is dat het geval zegt fractievoorzitter Emiel Sjaardema van 50Plus. Hij wil een uitbreiding van de bestaande regeling.

Trappen

Voor ouderen zijn er weinig alternatieven als het aankomt op huurwoningruil. Hoewel woningcorporatie op haar website de slogan ‘Van Groot naar Beter’ slaakt, voorziet die regeling alleen in eengezinswoningen, terwijl een fors deel van de ouderen in appartementen – veelal nog met trappen – woont. Maar een regeling ‘van trappen naar gelijkvloers’ bestaat in Amstelveen niet, constateert Sjaardema. “Een grote groep ouderen woont niet alleen in feite te groot, maar moet daar ook dagelijks trappen lopen, waar met het klimmen van de jaren steeds bezwaarlijker wordt. En hoe langer men met verhuizen wacht, hoe moeilijker het wordt gelijkvloers te komen. De verhuisbereidheid neemt namelijk af naarmate de jaren vorderen.”

Zaanstreek

Sjaardema verwijst naar de gemeente Zaanstreek-Waterland. Waar een ’65-plusd-verhuisvoordeel’ bestaat. Dat gaat via woningnet, waar de Eigen Haard-medewerksters Amstelveners heen sturen, die veelal daar al vele jaren op de wachtlijst staan. Zaanstreek pakt het anders aan via een eigen regeling, waardoor de overstap naar een kleinere, gelijkvloerse woning mogelijk wordt voor dezelfde of een lagere huur. Sjaardema wil zo’n regeling ook voor Amstelveen. “Dan komen er meer en grotere woningen beschikbaar”, zegt hij. “Met die regeling zou, met voorrang, op gelijkvloerse sociale huurwoningen kunnen worden gereageerd, vaak zonder huurverhoging.”

Omgekeerd scheef wonen

Volgens hem kunnen ouderen dan vaker zelfstandig in hun eigen omgeving blijven wonen, wat de overheid zegt zo graag te willen. Ook zou er naar zijn mening een regeling moeten komen van een hoge huur (voor flat of eengezinswoning)  naar een sociale en kleinere, maar wel gelijkvloers, in verband met de armoedeval. Met name de middeninkomens redden het niet, vindt Sjaardema. “Er is vaak een te hoge huur in de vrije sector ten opzichte van het nog bestaande inkomen. Ik vind het zorgelijk dat daardoor een omgekeerde vorm van ‘scheef wonen’ is ontstaan.” De verhuisregeling moet naar de mening van 50Plus ook gelden voor ouderen dan 65 in Amstelveen die geen sociale huurwoning achterlaten, maar verder wel aan de voorwaarden  voldoen, om armoedeval te voorkomen.

Rembrandtweg

Een van degenen die een graag naar een kleinere woning wil, nota bene een verdieping lager in hetzelfde flatgebouw, is Marianne van Bladeren aan de Rembrandtweg. Zij belde met haar huisbaas, de corporatie Eigen Haard, maar kreeg daar werd zij alleen v verwezen naar Woningnet. “Daar sta ik al jarenlang op, reageer ook op tal van woningen, maar er zijn er soms duizenden die hetzelfde doen”, zegt ze. Maar ook wethouder Adam Ezakalai van Wonen verwijst via zijn woordvoerder naar Woningnet. Er zijn nu eenmaal regels die voor iedereen gelden, zegt die. “Dus ook voor de woning waar mevrouw graag wil wonen.” Volgens de woordvoerder moet zij dus maar op Woningnet reageren. Uit de gegadigden wordt een top 10 samengesteld.

Overleden

Overigens is de woning er een van de honderden die in Amstelveen leeg staan. Zij schreef aan Eigen Haard: “Helaas is april mijn beneden buurvrouw mevrouw Wil van Staveren overleden. Zij woonde op de begane grond Rembrandtweg 233. Ikzelf woon al 20 jaar op de tweede verdieping van hetzelfde pand (Rembrandtweg 243). Op dit moment wonen er nog twee kinderen bij mij in, maar gelukkig hebben zij per 1 juni allebei een woning gevonden in Almere. Ik woon vanaf die datum dus alleen in mijn woning. Heel graag zou ik willen verhuizen naar de beneden woning die door het overlijden van mevrouw Van Staveren vrij komt. Deze woning is kleiner dan mijn huidige woning (3 kamers ipv 4), waardoor ik dus een grotere woning achterlaat die voor meer personen geschikt is. Gezien mijn leeftijd zou ik graag naar een woning op de begane grond verhuizen. Bovendien heb ik – nu mijn kinderen vertrekken – voldoende aan een 3-kamer woning. Heel graag zou ik in aanmerking komen voor de woning van mevrouw Van Staveren. Ik blijf dan wonen in dezelfde buurt en hoef niet elke dag al die trappen op, wat zeker voor de toekomst uitkomst biedt.” Maar de gemeente, die zegt graag te willen dat Amstelveners naar kleinere woningen verhuizen, geeft de regels door, die waarschijnlijk een regionale (zo niet nationale) werking hebben. Woningnet is niet alleen voor Amstelveners.

Appartementen

De gemeente heeft daar blijkbaar geen enkele moeite mee. Die volgt de regels. Nou ja er staat op de website van Eigen Haard een systeem dat ‘Van Groot naar Beter’ heet,  maar behalve voor Amstelveen, ook voor bijvoorbeeld inwoners van Aalsmeer en Uithoorn geldt. En als Eigen Haard zo’n project heeft, is het natuurlijk onzin alleen naar Woningnet te verwijzen. Tenzij dat alleen eengezinswoningen betreft en meen geen behoefte heeft aan grote appartementen van ouderen. Laat dat nou het geval zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.