Bijna negen procent van de leerlingen gaat dit jaar niet de school van hun eerste voorkeur voor voortgezet onderwijs worden geplaatst. Dat was meer dat vorig jaar, toen nog 93,6 % (nu 91,4%) naar de school van hun eerste voorkeur gingen.

Maar toen waren er ook minder leerlingen, namelijk 1764 tegenover 1843 nu, meer dan in de laatste vier jaren. Dat schrijven B&W aan de gemeenteraad.

Vijf niet geplaatst

Uiteindelijk zijn 309 leerlingen geplaatst op het Amstelveen College, 43 op Panta Rhei, 382 op het KKC en 330 op het Hermann Wesselink College (HWC), laten B&W weten. Het HWC kreeg de meeste voorkeursmeldingen en was ook de enige school voor voortgezet onderwijs die moest loten. Niet geplaatst werden vijf leerlingen (vorig jaar nul) en in zowel 2021 als 2020 één.

Uitgeloot

Er werden 8.6 % uitgeloot, tegenover vorig jaar 6,4 en in 2021 drie procent. Overigens worden 97,8 % van de leerlinbgen geplaatst op een school van hun eerste tot derde voorkeur. Vorig jaar gingen daar 100% heen.

Verdrietig

Onderwijswethouder Frank Berkhout spreekt van ‘een knappe prestatie van het onderwijs’, doelend op dat men er weer meer kinderen wist te plaatsten. “Dat neemt niet weg dat het heel verdrietig kan zijn, als je hoort dat je niet naar je favoriete school kunt”, voegt hij er wel aan toe. “Of naar een school uit je top drie, zoals in enkele gevallen. Ik weet dat het onderwijs, verantwoordelijk voor de plaatsingsprocedure, ieder jaar kijkt hoe men zaken kan verbeteren. Of als een kind echt tussen wal en schip valt, zoeken naar mogelijkheden. Als gemeente zijn we steeds met het onderwijs in gesprek om te kijken waar wij kunnen ondersteunen. Door bijvoorbeeld de capaciteit van het VO onderwijs uit te breiden. Mooi voorbeeld daarvan afgelopen jaar is de renovatie en uitbreiding van het KKC. Voor dit jaar staat een uitbreiding van het Amstelveen College op het programma.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.