Inwoners van Amstelveen betalen volgend jaar opgeteld 15,5% meer aan lokale lasten. De afvalheffing, die het meest stijgt, wordt acht procent hoger. Verder stijgen rioleringsheffing en reinigingsrecht met respectievelijk twee en 2,75 procent. Een heet hangijzer in de gemeenteraad is al jaren de onroerend zaak belasting (OZB), die de coalitie niet en de oppositie wel wil laten stijgen. 

B&W neigen er nu toe ook de OZB te laten stijgen. Volgend jaar blijft het bij de indexering van 2,75%. Het Rijk vindt dat Amstelveen meer aan lokale belastingen kan innen en kort de gemeente daarom met miljoenen op de uitkering uit Den Haag. De begroting wordt door de gemeenteraad op 11 november behandeld, na in de drie raadscommissies vooraf te zijn besproken.

Gemeente: 4,5%

De gemeente vindt overigens dat men de percentages voor elk van de kostenstijgingen niet bij elkaar op moet tellen, maar komt tot een lokale lastenstijging van 4,5%. Met voorbijgaan aan de reinigingsrechten, zegt zij het volgende:

“De meest gangbare indicator voor de lokale lastendruk is het gemiddelde woonlastenbedrag volgens de jaarlijkse benchmark van het instituut COELO. Dit betreft de onroerende zaakbelasting (OZB), het rioolrecht en de afvalstoffenheffing. Voor een gemiddelde koopwoning met een meerpersoonshuishoudens stijgen de woonlasten met 4,45%, afgerond € 33,65 op jaarbasis. Ruim € 20,- hiervan wordt veroorzaakt door kostenstijgingen huishoudelijk afval waar de gemeente geen invloed op heeft. De OZB kent een inflatiecorrectie van 2,75%, de stijging rioolrecht is met 2% lager dan de inflatiecorrectie.” De afvalstoffenheffing stijgt met € 21,90, de OZB met € 7,68 en het rioolrecht met € 4,10. De bedragen samen (€ 33,68) impliceren 4,5% lastenstijging t.o.v. de huidige € 756,66, zegt de gemeente.

Riolering

De grafrechten op Zorgvlied gaan met vijf procent omhoog. In totaal denkt de gemeente € 55,9 miljoen binnen te halen via lokale lasten. Dat is ongeveer 20% van de baten. Het parkeertarief blijft gelijk.

In Amsterdam stijgen de lasten meer, omdat de hoofdstad tegen een penibele financiële situatie aankijkt, onder meer door het wegens de coronacrisis dramatisch afnemen van de toeristenstroom.

De afvalstoffenheffing wordt daar volgend jaar met 18 procent verhoogd, tot € 435 voor gezinnen, die nu 368 euro betalen. Ook de rioolheffing stijgt. Huiseigenaren gaan voorts twintig procent meer OZB betalen.

1 REACTIE

  1. Wow, 15,5 % verhoging dat is niet niks. In een tijd dat vanwege corona het gemiddelde inkomen van bewoners in dit land, afgezien van leden van het Koningshuis, niet zal stijgen en er in vele gevallen gevreesd moet worden voor verlies van banen zal dit er aardig inhakken. Als ik de pers van vanochtend mag geloven zullen met name Schiphol gerelateerde kernen, waaronder dus Amstelveen, extra hard getroffen gaan worden. En dan laat ik de mogelijke korting van gepensioneerden nog maar even onbenoemd.

    Nu vrees ik niet dat de gemiddelde inwoner van Amstelveen zich noodgedwongen zal moeten melden bij de voedselbank, maar curieus op dit moment blijft deze verhoging in mijn ogen wel. Daar waar onder andere horeca, detail bedrijven etc. zwaar ondersteund worden door de overheid wordt de consument, door een mogelijk gemeentelijk politiek besluit als dit, juist in de kou gezet. Nogmaals uiterst curieus en in mijn ogen “counter- productive”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.