‘Parels van Amstelveen’ heet de fototentoonstelling van portretten die op het ogenblik in Villa Randwijck aan het Cath. van Clevepark is te zien. Die bestaat uit 25 portretten van bewoners van drie verpleegtehuizen in Amstelveen.

De bejaarde bewoners, van wie velen met dementie, komen vrijwel niet meer buiten de muren van de zorginstelling, worden door de buitenwereld amper nog gezien en lijken een bijna vergeten onderdeel van de maatschappij.

Stralen

Maar zij hebben elk hun eigen geschiedenis en kunnen terugkijken op een heel mensenleven. Het doel van de portretserie was om juist deze mensen – die vaak een teruggetrokken leven leiden, verscholen in de “gesloten schelp” van het verzorgingstehuis – te laten stralen als een parel. Tijdens het maken van de portretten luisterden de bewoners samen met fotografe Charlotte Brand (1965) naar hun lievelingsmuziek en vertelden zij iets over hun leven.

Sober

De portretten zijn ingetogen en sober van kleur. Door gebruik te maken van zgn. Rembrandt-belichting, waarbij schaduw over een deel van het gezicht valt, wordt de waardigheid van de geportretteerden benadrukt. Brand rondde in 2018 de Vakopleiding Fotografie af aan de Fotovakschool. Naast haar werk als portretfotograaf is ze ook coördinator in het Odensehuis bij Alleman in Bankras, een ontmoetingsplek voor mensen met dementie.

 Geraakt

Daar werd ze geraakt door de levensverhalen van ouderen en kwam ze in contact met verpleeghuisbewoners. Dit inspireerde haar tot het maken van een portretserie waarin deze mensen een podium krijgen. Met het maken van deze portretserie wilde zij bijdragen aan meer onderlinge verbinding en erkenning van deze bijzondere mensen. www.charlottebrandfotografie.nl

De fotoserie is onderdeel van het project KickASS (samenwerking Platform C en de Gemeente). Deze expositie is mogelijk gemaakt door de steun van Stichting Amstelidee/STINAK.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.