De gemeente blijkt het certificaat CO₂-Prestatieladder niveau 3 te hebben ontvangen. ontvangen voor de stappen die er tot nu toe zijn gezet om de CO 2- uitstoot te verlagen. Bij alle activiteiten, zoals mobiliteit, transport en energieverbruik, komen er volgens de gemeente CO 2  en andere broeikasgassen vrij.

Wethouder Floor Gordon (D66) houdt zich bezig met ‘duurzaamheid’ en streeft er naar de zogeheten CO 2 -footprint (of CO 2 -voetafdruk) te verminderen.

Inzicht

Het certificaat wordt afgegeven na berekening van de totale uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door een organisatie. Daarvoor is Gordon uiterst gemotiveerd. “Maar welke investering loont het meest?”, vraagt zij zich af. “Zonder goed inzicht kun je geen ambitieuze reductie realiseren. Het was een flinke klus, maar deze certificering is een zeer belangrijke stap om onze CO 2 -uitstoot doelgericht en verstandig te verlagen.”

Veertig procent

Ze streeft er naar de gemeentelijke organisatie in 2026 ten opzichte van 2021 de CO₂-uitstoot verminderen met 40%. In 2021 stootte de organisatie, inclusief Amstelveen Sport, ongeveer 3.600 ton CO₂ uit, vergelijkbaar met het jaarverbruik van 742 huishoudens. In 2030 – het jaartal dat Gordons landelijke partij (D66) ook voor stikstof heilig heeft verklaard – wil de gemeentelijke organisatie onafhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals gas, zijn en CO₂-uitstootvrij werken.

Aanpak

Door CO₂-Prestatieladder weet zij bijvoorbeeld dat het wagenpark nu 47% van de totale CO 2 -footprint van de gemeentelijke organisatie is. “Daarom hebben we een transitieplan gemaakt met een vervangingsplanning tot 2030 van de 52 zwaardere en specialistische voertuigen”, zegt Gordon. Zij denkt daarbij aan vuilniswagens, veegmachines en kolkenzuigers. “Als alle voertuigen in 2030 vervangen zijn, hebben we geen uitstoot meer.”

De kleinere, nog altijd voor gewone burgers te dure, dienstvoertuigen en bestelbusjes rijden al jaren op groene stroom. Ook lopen er projecten om de uitstoot van het zakelijk vervoer (werk-werk) en het woon-werkverkeer te verminderen en fietsen en lopen te stimuleren. Daarbij zegt de gemeente aan een betere bereikbaarheid van het raadhuis en de gezondheid van haar medewerkers te werken.

Raadhuis

 De gemeente is druk doende in het Raadhuis en ander vastgoed van de gemeente de verwarming lager te laten staan en de gebruikstijden te verkorten, zegt zij. Op het vastgoed van de gemeente worden in totaal 3500 extra zonnepanelen geïnstalleerd. Nu liggen er al 1245. De gemeente probeert de bewustwording onder medewerkers te vergroten, zoals het stimuleren van de fiets. “Maar we zijn er nog lang niet,” constateert Floor Gordon. B&W streven er volgens haar naar de gemeentelijke organisatie op orde te hebben, continu te verbeteren en uiteindelijk ook invloed uit te kunnen oefenen op andere organisaties, binnen en buiten ‘de gemeentelijke keten’. Alle informatie over de CO₂-footprint van de gemeente is te vinden op de gemeentelijke website.  De CO 2 -Prestatieladder  -een managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus – is een duurzaamheidsinstrument dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO 2 en kosten. Tot en met niveau 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (en alle projecten).

Fotobijschrift: Milou America van Duurzame Adviseurs overhandigt tussen de zonnepanelen op het raadhuis – uiteraard zonder media daarvan in kennis te stellen – het certificaat aan wethouder Floor Gordon.

5 REACTIES

  1. Als de gemeente een betere bereikbaarheid van het raadhuis wenst, moet zij het verplaatsen naar het stadscentrum waar het thuishoort, vlakbij busstation en sneltram.

    De gezondheid van zowel gemeentewerkers als bewoners zal gebaat zijn bij gebruik van de unieke locatie aan De Poel als recreatievoorziening met hotel, brasserie, terrassen, speeltuin en minigolf etc.

    • Dat zouden uw vrienden uit de Raa(t)d ook wel willen, gezien hun zakelijke belangen in het Oude Dorp, het probleem is; Het kost nogal wat en heeft de gemeente daar ueberhaupt nog eigen grond.

  2. Een gemeentehuis hoort centraal gelegen te zijn en niet op een plek waar bestuurders en ambtenaren kunnen genieten van een fraai uitzicht.

    Het Stadshart is véél beter bereikbaar per bus, tram, fiets en auto.

    Het huidige gemeentehuis kan dankzij de unieke loxatie voor veel geld worden verkocht. De eigenaars van Up Mountain en van het Hudson’s Bay gebouw hebben gtote plannen en zoeken nieuwe huurders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.