Zouden er veel vragen uit Amstelveen komen voor die nieuwe Helpdesk van de VVD? Ik denk het niet eigenlijk. Die telefonische luisterlijn gaat over integriteit en eigenlijk vind ik de raadsleden van de grootste fractie in de gemeenteraad (dit is nu eenmaal een typische VVD-gemeente) slim genoeg om zelf wel te weten wat op dat punt kan en niet kan. 

Ja, ik weet het. Integriteit is nou niet bepaald het sterkste punt van de liberalen. Vandaar dat de VVD ook de enige partij is met zo’n advieslijn erover. De oprichting ervan kan twee dingen betekenen. Men wil een antwoord op de vraag hoe men onder de radar blijft met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen óf men wil weten of iets überhaupt wel kan. In dat laatste geval voelen de VVD-ers blijkbaar al nattigheid, wat voldoende zou moeten zijn om zich bij de gerezen twijfel van eventuele transacties te onthouden. Nou ja, misschien biedt de helpdesk de oplossing hoe men van twee walletjes tegelijk kan eten, waarbij een raads- of bestuursfunctie toch een beetje in het voordeel is. Misschien democratisch gezien een nadeel, maar elk nadeel heeft zijn voordeel, zoals filosoof Johan Cruijff al wist.

Handiger?

Opvallend is overigens dat men in Amstelveen ver terug moet gaan om een VVD-er op te voeren die het met de integriteit niet zo nauw nam. Al decennia lang onttrekken fractie en partij zich aan het criminele gedrag dat landelijk blijkbaar usance is. Kan ook wel komen, doordat men hier in dat gezelschap steeds handiger werd in bedekken van wat niet door de beugel kan. Of omdat de media, waarvan trouwens een deel in handen van de VVD is, niet oplettend genoeg zijn om iets wat de integriteit van een clublid zou kunnen schaden boven tafel te halen. Overigens geldt dat mogelijk ook voor andere partijen.

Intussen lijkt de helpdesk te bewijzen dat men binnen de VVD blijkbaar moeite heeft met die integriteit en niet – zoals ieder ander mens – aanvoelt wat ethisch nog verantwoord is bij het vermengen van een politieke en een meer lucratieve functie als vrije jongen. Ethiek lijkt een onderkoelde component in de VVD. In die zin is het vrij uniek dat de afdeling ervan in Amstelveen er de laatste jaren toch mooi zonder kleerscheuren af komt….

 

12 REACTIES

 1. Zijn vriendjespolitiek en schimmige deals integer zolang zij niet strafbaar zijn?

  Onder het VVD-bewind gebeuren genoeg schimmige dingen die een kritisch onderzoek waard waren geweest: De nazi-bunker, de zogenaamde ‘sjoel’, het zwembad in De Poel, de kapitale villa bovenop restaurant Aan de Poel, de Pathé-bioscoop die zo nodig moest komen, het saboteren van alle URW-plannen voor modernisering van het winkelcentrum Stadshart, het gedogen van scooters in een voetgangersgebied, de wildgroei van horeca. Om over de A9 maar te zwijgen. En ik vergeet vast wel een paar schimmigheden waar mensen vraagtekens bij zetten.

  Feit is dat er niet openlijk kritische vragen over dit soort dingen worden gesteld. Betekent dit dat het allemaal kosher is wat in Amstelveen wordt bekokstoofd?

  • Het spijt mij, maar bij geen van de dingen die u noemt – hoewel u het daar politiek niet mee eens was – is een persoonlijk integriteitsprobleem gerezen en besloot de gemeenteraad. De sjoel was niet zogenaamd en bovendien zat de Joodse Raad erin. Dat het beleid soms niet overeenkomstig de wensen van ondernemingen en u dus mag u dan frustreren, vriendjespolitiek (tegen betaling) moet wel bewezen worden. Voor de rechtbank kon in een aantal gevallen, hoe verbeten de strijd ook was, degenen de processen aanspanden niet. Welke vragen zouden gesteld moeten worden volgens u?

 2. Dat de gemeenteraad heeft gekozen, zegt niets. Iedereen weet hoe het met schimmige zaken gaat. Opeens is er een idee, een plan een voorstel en opeens lijkt alles geregeld en zijn alle bezwaren weggewuifd en blijkt er voor dít plan wél geld beschikbaar, ook al moest de gemeente op andere zaken fors bezuinigen. Het gevoel blijft dat het zaakje stinkt maar niemand heeft zin in nader onderzoek want dat kost veel tijd en geld en gaat ten koste van de lieve vrede.

 3. Vriendjespolitiek is niet hetzelfde als corruptie en gaat lang niet altijd tegen betaling. Het is precies wat het woord zegt: Een bestuurder of politicus gebruikt zijn positie en mogelijkheden om een vriendje of een relatie binnen zijn netwerk te helpen. ‘We zijn er voor mekaar om elkaar te helpen nietwaar?’ Het algemeen belang wordt even op de tweede plaats gezet. Wat is tenslotte een miljoen euro voor zoiets unieks als een bunkertje, een zwembadje of een houten noodgebouwtje en die eigenaar van dat restaurant op die unieke plek aan De Poel naast het gementehuis moet toch ook ergens wonen?

 4. De Balie, KPMG, afbraak van het Oude Dorp, het onaantastbaar verklaren van de Schildersbuurt, overkappen van de A9 bij het Oude Dorp ipv bij het Stadshart, er zijn genoeg gekke dingen gebeurd die een kritisch onderzoek naar persoonlijke voorkeuren en belangenverstrengeling rechtvaardigen. Wie weet nog meer voorbeelden?

  Wethouder Raat (VVD) is toch zo voor het vastleggen van de lokale geschiedenis? Hier ligt nog een heel terrein braak.

  • Vele van de door u gewraakte besluiten zijn genomen ver voor het nu zittende college van B&W. De steenvloek in het Oude Dorp kwam tot stand toen wijlen wethouder Piet Heemskerk daarvoor verantwoordelijk was. De KPMG nieuwbouw kwam tot stand dankzij een GroenLinks-wethouder, de VVD maakte destijds geen deel van de coalitie uit. Later verklaarde de oud-wethouder dat KPMG anders uit Amstelveen vertrokken zou zijn. Het (leugenachtige) verhaal was dat het nieuwe gebouw nodig was om uit te breiden. Wijlen raadslid Johanisse (CDA) waarschuwde dat de onderneming gewoon zou verhuizen en Amstelveen dus met leegstand te maken zou krijgen. Hij werd weggelachen. Onnozel, want waar waren die 5000 medewerkers (nodig vopor de zogenaamde uitbreiding) op dat moment?

   • Ik schreef dat er in Amstelveen genoeg gekke dingen zijn gebeurd die een kritisch onderzoek naar persoonlijke voorkeuren en belangenverstrengeling rechtvaardigen. Dat is ook geschiedschrijving.

 5. Als een politieke partij te lang te veel macht heeft, gaat dit volgens mij ten koste van integer bestuur. Een college moet namelijk zo veel mogelijk de belangen van alle Amstelveners zien te behartigen. Door de tijdsduur waarbij met name de VVD op het pluche zit en het nagenoeg ontbreken van echt tegenspel van andere partijen en de begerigheid om ook op het pluche te zitten , is dit uit balans geraakt. Plaatselijk is er bijvoorbeeld geen verschil tussen D’66 , bbA en de VVD. Van CDA hoor je nooit meer wat. Een CU heeft soms ideeen over het sociale domein en woningbouw die indruisen tegen de overheersende coalitie , maar gooit de kont nooit tegen de krib. Bij het AVA is het nog onduidelijk , gezien hun stemgedrag. Deze net opgerichte partij bestaande uit allerlei voormalige leden van D’66, VVD, CDA tot zelfs een SP aan toe is nog te kort bezig om werkelijk uit te maken waar zij staan. PvdA doet duidelijke uitspraken op allerlei terreinen, maar als het er op aan komt, valt over alles te praten. Enkel GL en SP vormen duidelijk een tegenpool, maar in de praktijk kunnen ze geen deuk in een pakje boter slaan op wat zeer kleine puntjes na.
  Indertijd had Bas Eenhoorn wel gelijk dat het bestuur van Amstelveen eigenlijk een coterie van invloedrijke VVD’ers is, die elkaar de bal toespeelt in het informele circuit van de Winekitchen, de diverse Rotary clubs en de golfbaan.
  Tevens vindt er stapeling van functies plaats. Men denke aan wijkvoorzitter, fractievoorzitter , redacteur sportkrantje, voorzitter vve, enz.
  Sommige zaken rieken zelfs naar cliëntelisme , zoals het clubhuis van de VVD de voormalig politiebureau en voormalig eigendom van de gemeente, waarvan de eigenaar een prominent VVD-lid is, waar ook het kantoortje van Amstelveenz is gevestigd en waar nogal eens openbare verkopingen worden gehouden van peperdure kavels ( in eigendom van de gemeente)voor stadsvilla’s enz. De aankoop van de gemeente van een “bunker” , in eerste instantie bedoeld voor een bevriende fotograaf van een prominente wethouder, het doordrukken van een soort badkuip in de Poel, “zwembad” genoemd zonder inspraak van bewoners, tevens aankoop van kunstwerken buiten de raad om, de geldverslindende grootheidswaan rondom het Cobra enz. enz.
  Kortom een ongezonde toestand, waarbij Amstelveen afstevent op een woonplaats voor enkel well-to-do-people , expats en bejaarden en totaal geen beleid wordt gemaakt op starters, betaalbare woningen, achterstandsgroepen enz. Men zegt bijvoorbeeld van wel dat er zorg op maat wordt geregeld, maar heel vaak blijkt dat in correspondentie hierover standaardbrieven worden verstuurd.
  Wettelijk is dit meestal allemaal toegestaan, maar of hier nu sprake is van echt integer bestuur, waarbij iedereen zo veel mogelijk tot zijn recht kan komen, kun je je natuurlijk afvragen.

 6. Kortom, je bent al integer als er geen kritische vragen worden gesteld en er geen nader onderzoek wordt gedaan naar de achtergrond van merkwaardige bestuurlijke beslissingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.