De coalitie in de gemeenteraad wil langer dan nu volgens plaatselijke regelgeving mogelijk is, de opleiding bekostigen voor mensen met een bijstandsuitkering, onder wie statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). In een komende raadscommissie Burgers en Samenleving willen de coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA dat bespreken.

Saloua Chaara

Het komt er op neer dat Saloua Chaara (D66), Suzanne Piet (PvdA) en Victor Frequin (VVD) de mening van de oppositie voor de vorm willen weten, want hun fracties vormen de meerderheid, die het natuurlijk allang heeft besproken in het (geheime) overleg met B&W.

Nederlandse taal

Susanne Piet

Een langere mogelijkheid tot opleiden van bijstandsgerechtigden zou meer aansluiting geven op de arbeidsmarkt, denkt de coalitie. Overigens beweerde de SP dat al eerder, hield zelfs demonstraties voor het raadhuis in samenwerking met FNV, maar geen van de partijen, inclusief wethouders, reageerde toen. Maar nu is de coalitie er achter dat “een steeds groter wordend deel van het bijstandsbestand moeite heeft met de Nederlandse taal”. Ofwel: Zij zijn immigranten. Tot nu toe mogen die maximaal een jaar een opleiding op kosten van de gemeente volgen, maar dat is geen maatwerk, weet de coalitie blijkbaar nu.

Afstand

“Voor veel mensen vormt dit een afstand tot de arbeidsmarkt,

Victor Frequin

omdat het meeste werk op de arbeidsmarkt zich op het middelbare tot hoge beroepsniveau bevindt”, meent de coalitie. Die kwam daar achter tijdens een geheime re-integratie bijeenkomst op 27 februari voor de woordvoerders werk en inkomen van de diverse partijen. “Het gericht scholen van inwoners naar beschikbaar werk op de arbeidsmarkt, is voor de lange termijn een oplossing”, constateert de coalitie.  Overigens zijn ook de ambtenaren het daarmee eens, maar die kunnen niet verder gaan dan een jaar, wegens de nu geldende verordeningen. Doel van bespreking Met de commissie en met het college van gedachten wisselen over het (meer) inzetten van scholing om inwoners gericht aan het werk te helpen.

Langere scholing moet volgens de coalitiepartijen vooral worden ingezet om inwoners gericht aan het werk te helpen in branches met een (grote) personeelsvraag. Soms is overigens een korte opleiding wel genoeg, maar voor vooral hogere beroepen is een langer traject nodig, zodat de maximering zou moeten worden geschrapt.

1 REACTIE

  1. Vreemd dat toen de SP riep dat de re-integratie voor verbetering vatbaar was, niemand wilde luisteren en zelfs een reprimande kreeg van voorzitter Bas en iedereen muv de CU viel over de uitspraken van deze partij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.