“Een geëmancipeerde tulp”, zei wethouder Floor Gordon (D66) van o.a. Ruimtelijke Ordening. Haar Amsterdamse collega Laurens Ivens (SP) van onder meer ‘groen’ doopte daar donderdag een nieuwe door kwekerij Weijers in Burgerbrug (NH) vervaardigde tulp. De variëteit heet de Jakoba Mulder tulp.

De doop vond plaats ter gelegenheid van het 85-jarige bestaan van het geheel op Amstelveens grondgebied gelegen Amsterdamse Bos. Vijfentachtig jaar geleden werd daar de eerste boom geplant. Initiatiefneemster was tuinontwerpster Saskia Albrechts, organisator van onder meer het Tulp Festival, bedoeld om de tulp in de hoofdstad zichtbaarder te maken, en de op 14,15 en 16 juni daar te houden open tuinendagen (in de grachtengordel zijn dan veel tuinen te bekijken).

Jakoba Mulder as een tuinarchitecte die destijds veel ontwierp voor het toenmalige ‘bosplan’. Het was, zei Ivens, toen nog niet gewoon dat een vrouw dat werk deed; zij overleefde te midden van een mannenwereld, constateerde de wethouder. Overigens bleef Mulder haar leven lang ongetrouwd en mogelijk ligt daar het verschil met hedendaagse vrouwen, die een gezin hebben en toch werken. Gordon runt in Amstelveen samen met haar collega Marijn van Ballegooijen ook de portefeuille ‘emancipatie’.

Bubbel

De nieuwe tulp is een geel, rood gevlamd, exemplaar. Er hoorde een door de Koninkkijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) namens de internationale cultivar autoriteit voor tulp verstrekte oorkonde bij.  Volgens Albrechts heeft Amsterdam altijd wat met de oorspronkelijk uit Turkije komende tulpen gehad. In de zeventiende eeuw, tijdens de gekte die rond het gewas uitbrak (tulipmania), stegen de prijzen van een bol tot extreme hoogten en was een hoofdstedelijk grachtenpand net zoveel waard. Overigens duurde die krankzinnigheid maar drie jaar (1634-1637), waarna velen al hun geld kwijt waren als gevolg van die bubbel.

Sultan

Ivens wees er op dat Amsterdam nu, behalve tulpen, ook het Amsterdamse Bos heeft, waarin constant aanpassingen worden ontworpen, maar binnen het nog steeds geldende oorspronkelijke concept. “Ooit was de tulp voor de sultan van Turkije een symbool van rijkdom, maar als zodanig hebben wij nu het bos. Natuurlijk hebben wij ook de Nachtwacht van Rembrandt, maar dit Amsterdamse Bos is veel indrukwekkender.”

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.