Hoewel de VVD de grootste partij blijft in Amstelveen, kreeg die volgens de voorlopige uitslagen opnieuw wel een tik bij de verkiezingen voor provinciale staten. Datzelfde ondervond D66, wat betekent dat de twee grootste partijen in de bestaande plaatselijke coalitie verloren. D66 bleef wel nipt voor of de grote winnaar BBB van deze verkiezingen (9,84 tegen 9,48 procent van de stemmen).

Winst was er voor de derde coalitiepartij PvdA, die vrijwel overal won. In Amstelveen steeg die van 9,5% van de stemmen naar 11,69%.

BBB: 9% stemmen

De BBB, landelijk de grootste partij (tweede is de VVD), kwam in Amstelveen niet verder dan ruim 9% van de stemmen (3300). GroenLinks daalde fors en kreeg deze keer 11,21% van de stemmen, ruim 3900, maar vier jaar geleden nog 14,6% bijna 5200. De VVD blijft evenwel plaatselijk de grootste partij, maar moest met 6019 stemmen wel inleveren ten opzichte van vier jaar geleden, toen 6919 Amstelveners (19.5%) op de partij stemden. In de gemeenteraad leverde de partij al eerder twee van de tien zetels in, die vervolgens het kersverse Goed voor Amstelveen aan de coalitie bijdroeg. Coalitiepartij D66 zal bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten het aantal stemmen in Amstelveen dalen van 4320 (12,1 % in 2019) tot 3427 (9,84%).

Winst

Winst in het aantal stemmen was er voor de Partij voor de Dieren (nu 2160, vier jaar geleden 1972), 50Plus (van 1203 naar 1242). Verlies in aantal stemmen was er voor FvD (van bijna 4900 naar 1100), GroenLinks, D66, VVD, CDA, PVV, SP, Denk en ChristenUnie.

De opkomst in Amstelveen was met 60,2 procent iets lager dan iets lager dan de vorige PS-verkiezingen (60,9%). Er kwamen nu van de  58.239 stemgerechtigden bijna 35.000 naar de stemlokalen.vc Het CDA werd bijna gehalveerd ben trok nu 1193 stemmen (3,43%), vorige keer 2154 (6,1%).

De definitieve uitslag wordt vrijdag 17 maart 2023 gepubliceerd op www.amstelveen.nl/verkiezingen.

17 REACTIES

 1. ‘VVD krijgt forse dreun,’ was een toepasselijker titel geweest voor dit artikel, maar Johan Bos probeert de welverdiende klap te verzachten. Zo werken PR en gelijkgeschakelde pers nu eenmaal.

  • Ah, ik weet niet zoveel als u natuurlijk van journalistiek. U corrigeert mijn kop, hoewel ik ook gelijk had. Blijft VVD niet de grootste dan (hoewel velen het er niet mee eens zijn). Ook trouwens antwoord op de vraag of de VVD nu niet meer de grootste is.

 2. Ook na deze forse dreun is de VVD inderdaad nog steeds de grootste, maar het gaat de goede kant op. CDA kreeg eerst ook forse dreunen en daar is nu bijna niets meer van over.

  De overwinning van BBB betekent nóg meer winsten, macht en invloed voor de agrogindustrie die Caroline vd Plas met touwtjes bespeelt en de boerenprotesten financiert.

  De miljardenbedrijven achter de agrolobbby zijn nu behalve rijk ook zó machtig dat zij de democratie overnemen. Kabinet en parlement zijn uitgespeeld.

  Noreena #Hertz schreef The #Silent Takeover in 2001. Lees dat boek en je begrijpt wat er gebeurt in de wereld en nu ook in Nederland.

   • Dat weet ik niet Johan. Ik denk dat politieke marketing vanuit het bedrijfsleven direct op de kiezers wel degelijk een rol speelt in het gehele proces. Daarbij komt dat olv Rutte in de loop der jaren de stapel met mislukkingen wel erg hoog is geworden. Hij is over datum.
    Die hele BBB is naar mijn smaak weer de zoveelste Messias waar zoals gewoonlijk 15 tot 20% van de bevolking achter aan huppelt. Voor een heel groot gedeelte van hun achterban is dit gewoon de middelvinger naar de gevestigde orde. Over een paar jaar hebben we weer een volgende .

 3. BBB is linksom en rechtsom een product van VVD en premier Rutte.

  De stikstof crisis is ontstaan door het neoliberale primaat van marktwerking en de daarmee samenhangende onachtzaamheid voor ecologische gevolgen van de uitstoot van stikstof verbindingen door oa intensieve veehouderij en niet-biologische land- en tuinbouw.

  De agro-industrie kon om dezelfde reden rijk en machtig worden. Voortaan schrijven wij de term lobbby met drie BBB’s.

  De maatschappelijke onvrede die mede heeft geleid tot de monsterzege van BBB ontstond doordat Rutte cs belangen van gewone burgers verwaarloosde.

 4. Heerlijk, die kinnesinne. Jammer dat GL/PvdA redelijk zijn weggekomen.
  Restpect voor de BBB mevrouw, kan de Al Qak mevrouw wat van leren. Die kan zich beter bezig houden met de Palestijnen.

 5. Niks kinnesinne. Dankzij de agrolobbby heeft maatschappelijke onvrede een stem gekregen. Helaas zal die worden gebruikt voor grootindustriële belangen.

  De stem van de gewone Palestijnen wordt nog steeds hardhandig onderdrukt, zowel door de bezetter als door de eigen leiding.

 6. “Dankzij de agrolobbby heeft maatschappelijke onvrede een stem gekregen. Helaas zal die worden gebruikt voor grootindustriële belangen.”
  Niets mis mee.

  “De stem van de gewone Palestijnen wordt nog steeds hardhandig onderdrukt, zowel door de bezetter als door de eigen leiding.”

  Arafat was een huisvriend van de al Qak familie. De PLO heeft nogal wat dodelijke aanslagen gepleegd. En dat is allemaal best volgens Robert van Waning. Hoe jammerlijk kun je zijn.

 7. Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet waarschuwt dat de juridische hervormingen grote gevolgen kunnen hebben: „De zorg is dat wanneer deze wetten worden aangenomen, Israël zich op de rand van een dictatuur begeeft. En wanneer dat gebeurt, kunnen organisaties van binnenuit desintegreren.”

  Als Israël formeel afscheid neemt van de democratische rechtsstaat (die het feitelijk nooit geweest is), dan desintegreert het hele land van binnenuit. Het is een misplaatst land voor een misleid volk en heeft (net als ieder land) alleen bestaansrecht op basis van fundamentele, universele en onvervreemdbare mensenrechten die worden bewaakt door onafhankelijke rechtspraak.

 8. Amstelveen zit blijkbaar nog in de ontkenningsfase.
  Dat de landelijke trend ook in Amstelveen zal gaan doorzetten is, in mijn ogen, slechts een kwestie van tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.