Hij was eigenlijk de eerste in de Amstelveense kunstgeshiedenis die met een afstandsbediening een expositie opende. Cultuurwethouder Herbert Raat zette er donderdag een door de gemeente aangekochte video-installatie ‘What I Need to Know’ van de Amstelveense kunstenaar Thom van Rijckevorsel mee in werking. Museum Jan aan de Dorpsstraat 50 biedt hem tot en met 29 november een podium.

Er waren overigens wegens corona maar dertig genodigden bij de opening. En dat terwijl directeur Marieke Uildriks van het museum even eerder had gezegd dat een museum meer is dan een centrum voor kunst is, namelijk een ontmoetingsplek. “Waar we samen van kunst kunnen genieten, naar lezingen luisteren, workshops volgen, of een masterclass doen”, zei ze.

 Feestje

Maar maandenlang was er geen gelegenheid geweest voor een openingsfeestje. Dat voor de nog steeds aanwezige werken van Jan Cremer moest in maart worden afgezegd. Dat miste Uildriks wel, zei ze. Thom van Rijckevorsel was tijdens die de Triënnale  – door Cobra Museum, Platform C en Jan samen georganiseerd – al opgevallen. En de vorig jaar pas aan de Rietveld academie afgestudeerde kunstenaar kreeg nu dus al een solo-expositie. Menige volwassen kunstenaar zou daar jaloers op kunnen zijn, was Uildriks conclusie. In die zin was de jonge kunstenaar, die overigens al vijftien jaar in de reclame werkte, volgens haar eigenlijk al volwassen. “Bij de videokunst wordt iets heel eenvoudigs, een handeling van een paar handen, fascinerend. Het is wat je graag wilt dat kunst met je doet.”

Trots

Ook Raat vond dat het corona-virus veel roet in het kunstzinnige eten gooide. Hij zei over weinig mensen zoveel lovende woorden te hebben gehoord als over Van Rijckevorsel en met de gemeente trots op hem te zijn. De gemeente is aan het kijken welke kunstschatten zij heeft, die in depots staan.  “Wij willen die herontdekken. De laatste jaren hebben wij veel prachtige werken gekocht, maar zij zijn verborgen schatten, in het depot van het Cobra of ergens anders.” Volgend jaar wil de gemeente die verborgen schatten aan Amstelveen laten zien, zei hij. Van Rijckevorsel maakt video’s, tekeningen, sculpturen en installaties. In zijn werk zoekt hij de relatie van het geconstrueerde beeld met de werkelijkheid.

Foto: Raat (rechts) en kunstenaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.