Volgens de SP bevestigt het resultaat van het door de Rekenkamer ingestelde onderzoek dat de gemeente geen managementcijfers over schuldhulpverlening heeft om controle door de gemeenteraad te laten uitvoeren. Woensdag praat de raadscommissie Burgers en Samenleving er over. De SP zegt meer sturing door de gemeente te willen op die vorm van hulp en een convenant van haar met bewindvoerders die barmhartiger met mensen in problemen omgaan.

Wil de Roode (links) en Marina Cassadei van de SP

De partij zegt uit de samenleving veel signalen te krijgen dat het vaak niet goed gaat met bewindvoerders.  “Wij  spraken onder anderen met een Amstelveense  die na negen jaar eindelijk klaar is met schuldsanering.  Dit is onmenselijk”, zegt SP-lid van de raadscommissie Wil Roode. “Mensen kunnen bij schuldsanering komen na een scheiding of door schulden bij de belastingdienst. Zulke omstandigheden maken de situatie voor betrokkenen erger dan de schuld die er in eerste instantie was.”

Inkeer

Ook wil de SP meer controle op B&W om het voor de gemeenteraad jaarlijks inzichtelijk te maken hoe lang en hoeveel mensen in de schuldsanering zitten. Volgens de partij bleek uit het onderzoek van de Rekenkamercommissie dat de gemeenteraad zijn controlerende taak wat de schuldhulpverlening betreft niet kon uitvoeren. De Roode zegt verheugd te zijn dat het college nu “eindelijk tot inkeer is gekomen”  en inziet dat er ook jonge mensen met geldelijke problemen zijn en nu wel (voorheen niet) voor schuldhulpverlening in aanmerking komen. “Net als de vergeten groep ZZP’ers”, zegt ze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.