Hoewel het nieuwe cultuurbeleid ‘De stad als podium’ als slogan heeft en volgens de gemeente door haar aangekochte kunst voortaan voor alle inwoners rond de raadzaal wordt geëxposeerd blijft in werkelijkheid die zogenoemde huiskamer het domein van ambtenaren en genodigden. Voor Amstelveners is er alleen toegang tijdens raadsvergaderingen, die krachtens de wet openbaar zijn.

De Amstelveense kunstenaar Jan Verschoor bijt, zoals eerder gemeld, het spits af. Van woensdagavond 26 februari (opening 19.00 uur) zijn 16 foto’s te zien van zijn tijdens de  expositie ‘Verstilde beweging: Sculpturen & objecten’ in kasteel Keukenhoof te Lisse getoonde werken. Ook is daar het door de gemeente aangekochte keramische kunstwerk van de Japanse kunstenares Kaori Kurihara te zien. Van haar werk werd vorig jaar een door cultuur wethouder Herbert Raat geopende  verkoopexpositie bij Kunstconsult aan de Smederij gehouden. De aankoop is gedaan op advies van Japankenner en kunstenaar Tomas Hillebrand, die samenwerkte met Verschoor.

Podium

Volgens Raat breidt de gemeente haar kunstcollectie uit om veelbelovende kunstenaars te stimuleren en inwoners te laten kennismaken met kunst. “Deze kunst krijgt een podium rondom de raadzaal om het toegankelijk te maken voor alle inwoners,” zegt hij. De gemeente krijgt van Jan Verschoor twee foto’s voor die collectie.

In de historische omgeving van Kasteel Keukenhof ging de hedendaagse kunst van Verschoor een verbintenis aan met de geschiedenis van de kamers en torens van het gebouw. Het was de eerste keer dat zijn werk geëxposeerd werd in een dergelijke klassieke setting. Door het boeiende contrast tussen vroeger en nu kreeg het werk van Verschoor een nieuwe lading.

Huiskamer

De opening gaat woensdag vooraf aan de raadscommissie Burgers & Samenleving en is dan voor alle Amstelveense inwoners vrij toegankelijk om te bezichtigen. In de ‘huiskamer’ staat ook de onlangs door de gemeente aangekochte vleugel. Waarop de in Amstelveen opgegroeide pianist Stephan Harsono speelt. Hij won in 2014 het Prinses Christina Klassiek Concours.

Foto vlnr: Raat, beleidsadviseur Fleur Albers en Jan Verschoor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.