Om de verkeersveiligheid op het Westwijkplein te vergroten, heeft de gemeente op advies van handhaving en politie de fietsenrekken op het plein verwijderd en verplaatst naar de ingangen van het winkelcentrum.

Daardoor kan de afdeling handhaving (boa’s) beter optreden tegen (elektrische) fietsers die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen in combinatie met voetgangers. Het Westwijkplein is voetgangersgebied.

 Overleg

De fietsenrekken zijn vorige week verplaatst. De aanpassingen zijn het gevolg van overleggen die wethouder Herbert Raat (verkeer) en een verkeerskundige ter plekke hebben gehad met betrokken wijkbewoners en vrijwilligers van wijkcentrum Westend, handhaving en politie. Er ontstaan volgens de gemeente met name gevaarlijke situaties als, vaak oudere, bezoekers van het wijkcentrum naar buiten komen en geconfronteerd worden met (elektrische) fietsers en scooterrijders. “De fietsenrekken bij de supermarkt en de bibliotheek kunnen voor verwarring zorgen over of hier gefietst mag worden of niet”, zegt wethouder Raat.

Voetgangersgebied

Het besluit viel volgens hem de fietsenrekken te verwijderen en te verplaatsen naar de ingangen van het winkelcentrum, aan de zuidzijde ter hoogte van de parkeerplaats en aan de oostzijde ter hoogte van de viskraam bij de Asserring. “Dit geeft handhaving beter de mogelijkheid om fietsers en scooterrijders aan te spreken op hun gedrag en hen erop te wijzen dat het winkelcentrum een voetgangersgebied is. We hopen dat de verkeersdeelnemers nu beter rekening met elkaar gaan houden.”

Vrijwilligers

Wijkbewoners, vrijwilligers bij wijkcentrum Westend en raadsleden hadden melding gemaakt van een gevaarlijke situatie op het gebied van verkeersveiligheid op het Westwijkplein. De gemeente hoopt nu dat met het verplaatsen van de fietsenrekken naar de ingangen van het winkelplein, in combinatie met extra surveillance door handhaving, het voor (elektrische) fietsers snel duidelijk wordt dat hier niet gefietst mag worden. De nieuwe situatie wordt na de zomer geëvalueerd.

Fotobijschrift: Herbert Raat met inwoner en vrijwilliger Ernst van Leenen, handhavers en wijkagent Radjin Kalikadien.

8 REACTIES

  1. Dat gemeentehuizen en wethouders goed zorgen voor hun directe omgeving, blijkt ook weer uit dit stuk. Johan Bos weet donders goed dat in het Stadshart en op het Stadsplein precies dezelfde situatie bestaat als die hij hier beschrijft mbt het Westplein. Het enige verschil is dat wethouder Raat (VVD) hier niet in de buurt woont.

    Al die tijd hebben bewoners tevergeefs ‘melding gemaakt van een gevaarlijke situatie op het gebied van verkeersveiligheid’ op het Stadsplein.

    Daarom bestaan hier al jarenlang ‘gevaarlijke situaties als, vaak oudere, bezoekers van het wijkcentrum naar buiten komen en geconfronteerd worden met (elektrische) fietsers en scooterrijders’.

    Misschien willen Herbert Raat de wethouder en zijn woordvoerder Johan Bos eens uitleggen waarom de afdeling handhaving (boa’s) op het Stadsplein níet optreden tegen ‘(elektrische) fietsers die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen in combinatie met voetgangers’.

    Het Stadsplein is immers ook voetgangersgebied.

  2. Hoezo verwarring, heer Raat? Een trottoir is een trottoir, ongeacht of er fietsenrekken staan of niet. Dit lijkt me een staaltje VVD-beleid om fietsen te ontmoedigen. Overigens, de zomer is afgelopen, waar kunnen we de beloofde evaluatie vinden, meneer de wethouder?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.