Het Pauluskoor Amstelveen zingt vrijdag 25 november (20 uur) Haydn’s Stabat Mater en de Nelsonmis in de St. Augustinuskerk aan de Amstelveenseweg 965. Philharmonia Amsterdam zorgt voor de begeleiding.

Het koor kan voor het eerst sinds ruim drie jaar weer een concert geven. “Voor een zaal die helemaal gevuld mag worden en met een volwaardig programma”, zegt het bestuur.

Corona

Voor de pauze staat het ontroerende Stabat Mater op het programma en daarna de feestelijke Nelsonmis, beiden van Joseph Haydn. Het koor zegt goed door de Coronaperiode heen te zijn gekomen. “Er zijn in die tijd leden vertrokken, maar er zijn ook veel nieuwe bij gekomen, voor wie het de eerste keer zal zijn dat ze op het podium van de St. Augustinuskerk staan.”

Philharmonia Amsterdam, dat zoals gezegd, zorgt voor de begeleiding. De solisten zijn Hanneke de Wit (sopraan), Martine Straesser (alt), Falco van Loon (tenor) en Frans Fiselier (bas). Dat alles onder leiding van dirigent Marcel Joosen.

Maria

Haydn schreef het Stabat Mater in 1767, toen hij kapelmeester was in het paleis van de vorst Esterházy in Eisenstadt (Oostenrijk). Het stuk is genoemd naar de beginwoorden van het middeleeuwse gedicht Stabat Mater Dolorosa (De moeder stond bedroefd), waarin de gevoelens van Maria tijdens de kruisweg beschreven worden. Het stuk begint dan ook met een klagend motief dat zich in verschillende delen herhaalt. De Nelsonmis, gecomponeerd in 1798, kreeg zijn naam toen admiraal Nelson het slot van de Esterházy’s bezocht en het werk te zijner ere werd uitgevoerd. De mis is groots en indrukwekkend van opzet, een feest om te zingen én om te beluisteren. Kaarten à €25 te verkrijgen via https://www.pauluskoor.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.