Het Cobra Museum presenteert vrijdag 16 september (15.30 uur)  in samenwerking met DutchCulture ‘Het andere verhaal van een Nederlandse en Marokkaanse nieuwe generatie”.

Welke veranderingen en uitdagingen in de samenleving inspireren jonge kunstenaars uit Marokko en Nederland om hun kunst te maken?

Identiteit

Hoe gaan zij om met tradities en hun vaak internationale identiteit? Een nieuwe generatie Nederlandse en Marokkaanse kunstenaars en culturele professionals laten hun licht schijnen op de thema’s die terugkomen in Het andere verhaal, Marokkaans modernisme van 1956 tot nu; een tentoonstelling waarin kunstwerken van 50 Marokkaanse kunstenaars worden samengebracht. De werken zijn geselecteerd door gastcurator Abdelkader Benali.

Twee delen

Het programma bestaat uit twee delen, waarvan het eerste deel voor iedereen toegankelijk is. Het tweede deel is specifiek gericht op kunstenaars en culturele professionals onder de 30 jaar. In het eerste deel van het programma maakt het publiek kennis met vier jonge ‘NewGen-’kunstenaars en culturele professionals, afkomstig uit Marokko en Nederland. Abdelkader Benali, schrijver, kunstverzamelaar en curator van Het andere verhaal, deelt enkele van zijn ervaringen bij het samenstellen van de tentoonstelling en introduceert vervolgens de kunstenaars: Mohammed Amine Bellaoui, Sarah Amrani, Chama Tahiri en Salim Bayri.

Samen met hen onderzoekt Benali hoe hun praktijk zich verhoudt tot het werk en de ideeën van hun artistieke voorgangers. Hoe gaan zij om met enerzijds traditie en anderzijds maatschappelijke veranderingen? Wat betekent hun culturele achtergrond voor hen? Daarna is er gelegenheid om samen met Abdelkader Benali de tentoonstelling te bezoeken.

Gesprek

Tijdens het tweede deel bespreken we professionele en persoonlijke ervaringen met de vier jonge kunstenaars en Abdelkader Benali. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in het werken als jonge kunstenaar in Marokko en Nederland? Wat betekenen de Marokkaanse cultuur en traditie voor kunstenaars en culturele professionals? Wanneer worden herinneringen nostalgie? En wordt je identiteit vooral geografisch of cultureel bepaald? Na afloop is er de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan onder genot van een drankje. Toegang gratis (exclusief museumtoegang)

Meer info & kaartverkoop: www.cobra-museum.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.