Vakantieverhuur van een woning mag niet zonder vergunning en daar gaat de gemeente strenger op toezien en wie tegen de regel (uit de Huisvestingsverordening) zondigt, kan een boete tegemoet zien van € 22.500.

Handhaven op illegale vakantieverhuur van woningen, heet dat in ambtelijke termen. Men mag zonder vergunning geen huisvesting aanbieden en verhuren.

Woondruk

Wethouder Wonen Adam Elzakalai (foto) is kennelijk van plan daar strenger op toe te zien. “Qua woondruk staat Amstelveen op nummer 1 positie in Nederland volgens de Atlas voor gemeenten”, zegt hij. “Iedereen wil graag in Amstelveen wonen onder meer wegens ligging, leefbaarheid en bereikbaarheid. We willen voorkomen dat woningen uit de woningvoorraad gehaald worden om illegaal verhuurd te worden aan toeristen. Daarom gaan we strenger contoleren en hier ook op handhaven.” Binnenkort komt er volgens hem ook meer inzet op woningen die al meer dan een half jaar leegstaan.

Toegestaan

Het aanbieden en verhuren van een woning voor vakantieverhuur zonder vergunning is dus niet toegestaan. In Amstelveen gelden regels voor de vakantieverhuur van woningen. De hoofdbewoner heeft de woonruimte als hoofdverblijf en staat op het adres van de woonruimte ingeschreven in de Basisregistratie Personen. De woonruimte wordt maximaal 30 nachten per kalenderjaar voor vakantieverhuur in gebruik gegeven. Per nacht mag men aan maximaal vier personen onderdak bieden. En de verhuur wordt van tevoren gemeld in het digitale nachtregister van de gemeente Amstelveen. De verhuurder houdt een nachtregister bij, heeft een zorgplicht en een geldige vergunning. Ook draagt de verhuurder toeristenbelasting af. Bij overtredingen van de regels van vakantieverhuur kan men dus een bestuurlijke boete krijgen van €22.500. Op het niet melden van verhuur staat een boete van €6.500.

Meer informatie over de regels voor vakantieverhuur van woningen op  www.amstelveen.nl/toeristischeverhuur.

2 COMMENTS

  1. Nou mijn neef en zijn verkering zijn een weekje over uit de VS, hoor! Of nog leuker , een paar facebookvrienden.
    Hoe kun je dat nu controleren?

    Wat wel iets zal helpen is grotere bekendheid geven aan het bedrag wat je mag vragen voor het verhuren van een kamer aan een persoon.

    Ook zou men eens een pilot op kunnen starten dat mensen die in de soc woningbouw zitten en boven de ( laten we zeggen) 60 zijn ook een kamer aan iemand mogen verhuren, want ik mag aannemen dat er op die leeftijd weinig kans is op gezinsuitbreiding.

    Ook zou het college er eens vanuit moeten gaan dat ze in haar woonvisie ook eens een uitgebalanceerde maatschappelijke vraag moet laten spelen en niet alleen de markt. Maar ja, het geloof in “de markt” is bij de VVD net zo sterk als bij de SGP in de letterlijke uitleg van de Bijbel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.