Dat leerlingen van de van basisschool De Zwaluw in Nes de verbinding hebben gezocht met de oorlog in Oekraïne en WO2, alsmede met het begrip ‘vrijheid’ sprak burgemeester Tjapko Poppens aan. Dat zei hij dinsdagmorgen voordat hij bij het aan Antoon de Lange gewijde monument aan de Nesserlaan, samen net onderwijswethouder Frank Berkhout, een bloemstuk legde.

De Zwaluw in Nes heeft het monument geadopteerd en leerlingen van die school lazen gedichten voor die zij daarna, vergezeld van een rode roos, in de heg rond een deel van het monument prikten. Thema van al die verzen en poëtisch proza was ‘vrijheid.’ Twee scholieren legden ook bloemen van de school de school bij het monument en verder was er een bloemstuk van de organiserende stichting Amstelveen Oranje, daar neergelegd door de bestuursleden Sandra van Engelen en Hugo van der Kooij.

SS’ers

Antoon de Lange werd twee dagen na de bevrijding alsnog door vluchtende Duitse SS’ers gefusilleerd op de Nesserlaan. De 24-jarige bakkersknecht uit Nes behoorde zelf tot de Binnenlandse Strijdkrachten en een afdeling daarvan had zich gelegerd in een school bij het Ouderkerker gemeentehuis, waar die avond – 7 mei 1945 – een bevrijdingsfeest aan de gang was. Maar bij de BS was het bericht binnen gekomen dat SS’ers fietsen vorderden om weg te komen. Toen De Lange de Nesserlaan op reed, die hij goed kende, werd hem dat noodlottig.

Nabestaanden

Bij de herdenking waren ook een halfbroer, de uit het tweede huwelijk van zijn vader geboren Ton de Lange, en neef Jos Geijsel aanwezig. De moeder van Antoon stierf in het kraambed van haar vijfde kind.

“Het allerbelangrijkste is dat jullie er zijn”, zei Van der Kooij van Amstelveen Oranje tegen de scholieren. Na het leggen werd een korte stilte gehouden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.