Ruim achttienhonderd aanvragen van ondernemers voor extra steun kwamen al bij de gemeente binnen. Daarvan is de helft al uitbetaald. Ook zijn al duizend besluiten over de overige aanvragen genomen. Uitbetaling daar volgt spoedig, zegt de gemeente. Van de aanvragen van bedrijven werden er honderd afgewezen, omdat die naar het oordeel van de gemeente in het afgelopen jaar geen activiteiten ontplooiden.

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) is er voor zelfstandige ondernemers die in financiële problemen komen door de Corona-crisis. De voorziening werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart en kan tot 1 juni worden aangevraagd. De gemeente vraagt zelfstandigen liever niet bellen over de regeling, die digitaal kan worden aangevraagd via www.amstelveen.nl/regelingzelfstandige.

Snel

Wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen: “Het is goed te zien dat we zoveel zelfstandige ondernemers al zo snel konden helpen. Het college hoopt dat de gemeente, door de snelle uitvoering van de regeling, Amstelveense ondernemers kan helpen deze moeilijke tijd door te komen.”

De tijdelijke voorziening kan bestaan uit een inkomensondersteuning voor drie maanden. Voor alleenstaanden is deze € 1.052 en voor gezinnen € 1.503 per maand. Dit is een aanvulling op het huidige inkomen tot aan het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Ook is er een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157, tegen een rente van 2%. Uitstel van aflossing is er tot 1 januari 2021. Daarna moet de lening in drie jaar worden terugbetaald. De gemeente toetst, in tegenstelling tot bij het Besluit bijstand zelfstandigen, niet naar de levensvatbaarheid van het bedrijf, het inkomen van eventuele huisgenoten of vermogen.

Waar?

Men kan zich voor de tijdelijke financiële ondersteuning door de gemeente digitaal (met DigiD) aanmelden via de website van gemeente Amstelveen. Daar vult men alvast gegevens over zijn onderneming in. Wie recht heeft op hulp kan de aanvraag indienen. Binnen vier weken (normaal 13 weken) daarna besluit de gemeente of men in aanmerking komt. Bij acute geldnood is een voorschot mogelijk. Na het besluit van de gemeente volgt betaling. De voorziening kan aangevraagd worden via www.amstelveen.nl/regelingzelfstandige.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.