Op het verouderde bedrijventerrein Legmeer komen minimaal drieduizend woningen. Het wordt een complete duurzame wijk in het groen voor wonen en werken, zegt de gemeente. Die wil dat plan samen met ondernemers en ontwikkelaars realiseren. B&W sturen een visie daarop naar de gemeenteraad. Er blijft volgens de plannen maar een vijfde voor werkruimte over. Voor de ontwikkeling is tien tot twintig jaar uitgetrokken.

De gemeente houdt nu eenmaal vast aan het doel te groeien naar 125.000 inwoners en daarvoor moeten er dus woningen komen in de komende jaren. Legmeer wordt behalve plek om te wonen er ook een voor werkgelegenheid voor Amstelveen en de regio. De gemeente zegt op deze manier intensief gebruik te maken van de schaarse ruimte binnen haar stadsgrenzen.

Klimaat

Volgens wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening, Economie en Duurzaamheid moet het bedrijventerrein veranderen in een duurzame groene stadswijk, die is voorbereid is ‘op grote klimaatveranderingen’ en waar ‘wonen en werken in balans is’. Zo’n ingrijpende transformatie kan niet in één keer plaatsvinden, voegt zij daaraan toe. Een stip op de horizon waar stapsgewijs geleidelijk naar toegewerkt kan worden, noemt de gemeente het.

Gemengd

B&W zijn heel trots op de ruimte die zij vonden voor een hele nieuwe wijk. De gemeente wil bouwen voor de sociale inkomens (20%), middeninkomens (45%) en hoge inkomens (35%). Gordon: “Legmeer is daarmee een afspiegeling van de huidige bewoners van heel Amstelveen. De ruimtelijke verdeling is ongeveer 80% wonen en 20% werken.”

De duidelijke visie is nodig om ambities en kaders met elkaar te delen voor de lange termijn, vindt Gordon. Legmeer moet naar haar mening genoeg ruimte en flexibiliteit bieden voor wijzigingen in het programma door een gewijzigde vraag naar woningen, bedrijvigheid en voorzieningen. Ondanks de situatie rond corona willen B&W naar de lange termijn kijken. Floor Gordon: “Corona heeft gevolgen voor het economisch klimaat. Ook in Amstelveen. Zo’n visie is een toekomstvisie en we hebben geen glazen bol. Belangrijk is met elkaar in gesprek te blijven en samen te werken.” Dinsdagmiddag bezocht zij vijf ondernemers op bedrijventerrein Legmeer om te horen hoe zij de coronasituatie doorstaan en hoe ze tegen de metamorfose aankijken.

Spelregels

Het gebied is onderverdeeld in deelgebieden of clusters. Voor de ontwikkeling stelt de gemeente spelregels op, zoals maximaal bouwvolume en gevarieerde bouwhoogten per cluster, alsmede het slim benutten van de ruimte voor groen en ontmoeten. Floor Gordon: “We willen dat eigenaren van individuele kavels en ontwikkelaars samenwerken. Dat vergroot de kwaliteit. Het is goed vooraf samen na te denken over zaken als straten, groen, water en mobiliteit en af te stappen van standaard parkeernormen, die vaak een beperkende factor vormen.”

Verplaatsing afvalbrengstation

De gemeente is zelf eigenaar van het afvalbrengstation en de gemeentewerf op het bedrijventerrein. Om de ontwikkeling van Legmeer mogelijk te maken is noodzakelijk dat die verplaatst worden, waarvoor nieuwe bedrijventerrein aan de grens met Uithoorn in beeld komt.

Woningbouwimpuls

Het rijk stelt via een Woningbouwimpuls de komende jaren een miljard euro voor woningbouwprojecten ter beschikking. Gemeenten met aantoonbaar woningtekort kunnen hiervoor uiterlijk 1 juli projecten aanmelden om woningbouw versneld mogelijk te maken. Een concept-aanvraag voor Legmeer is inmiddels ingediend en dient als testcase om het rijk de juiste informatie te laten verkrijgen voor het beoordelen van aanvragen. Amstelveen vraagt 15 miljoen euro aan. Meedoen aan de testcase biedt geen garantie voor toekenning ervan.

Bij alle stappen in de herontwikkeling zegt de gemeente de regie te houden en samen te werken met ontwikkelaars en ondernemers. Als de gemeenteraad de ontwikkelvisie vaststelt en later dit jaar financiële keuzes maakt, werkt de gemeente in een structuurvisie het plan verder uit.

Fotobijschrift: Floor Gordon en Hayo van der Beek van Ultra Tyre, een bedrijf dat naar BTAZ wil.

1 REACTIE

  1. 20% woningbouw is de sociale sector is natuurlijk prachtig, maar betekent dat ook 600 woningen erbij in de sociale sector van Amstelveen? Waar overigens het huidige segment van het huidige bestand uit zo’n 30% uit sociale woningen bestaat. ( of bestond, want er zijn er wel een heleboel verdwenen ondertussen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.