Hoewel het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, wordt die jubileumdag niet zo feestelijk gevierd als was voorbereid. Het bijzondere jaar was een reden om deze dag uitbundiger dan anders te vieren, zegt Amstelveen Oranje, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. 

Iedereen wordt nu uitgenodigd de vlag uit hangen. De ambassadeurs van de vrijheid, Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam, laten via social media op diverse manieren deze dag van zich horen.

NOS

Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending uit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut treden daar op, begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1. Naast de landelijke activiteiten worden er in Amstelveen nog wat extra activiteiten georganiseerd.

Eigen vrijheidsvlag

Kinderen van de basisscholen in Amstelveen hebben in de afgelopen weken de Amstelkidskrant ontvangen, waar een witte vlag is bijgevoegd. Alle kinderen worden uitgenodigd om hun eigen vlag te maken en een foto of filmpje met vlag te plaatsen op Instagram. #amstelkids #vlagvoorvrijheid

Zij moeten om mee te doen: Een mooie vlag knutselen (1). een foto of video maken daarvan (2) en die plaatsen op Instagram (3). Vergeet de #amstelkids #vlagvoorvrijheid niet en tag @amstelkids!

Kinderen met de mooiste, leukste of vrolijkste foto én vlag winnen een prijs. De kinderburgemeester en burgemeester kiezen na 5 mei tien winnaars.

Gedichtenwedstrijd

Alle kinderen in Amstelveen worden uitgenodigd mee te doen met de Amstelveense vrijheid gedichtenwedstrijd. Wie het dus leuk vindt zijn of haar gedicht over vrijheid voor te lezen op Bevrijdingsdag kan meedoen door het vrijheidsgedicht van maximaal 100 woorden te sturen naar info@amstelkids.nl. De beste schrijvers winnen een boekenbon én mogen hun gedicht op Bevrijdingsdag laten horen aan Amstelveen.

Tips voor een goed gedicht

Herhaal belangrijke woorden. Een belangrijk woord kunnen de kinderen namelijk laten terugkomen. Zo krijgt de dichter een ritme en dat leest lekker.

Een gedicht hoeft ook niet te rijmen. Dat mag natuurlijk wel, maar dat hoeft niet altijd.

Bedenk eigen woorden. Schrijf dus geen zinnen over van iemand anders. De dichter is uniek en zegt dingen die alleen hij / zij zeggen kan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.