Het gaat er om dat leerlingen van basisscholen zoveel mogelijk E-waste verzamelen. Maar wat is elektrisch afval, Nederlands begrip voor E-waste eigenlijk? Marlin Adriaansen van de organisatie Race Against E-waste legde het bij de start van de wedstrijd der Amstelveense scholen uit aan groep 8 van Kinder Campus King bij Kostverlorenhof.

Want daar begon de wedstrijd om zoveel mogelijk E-waste te verzamelen. Manager Ruud Oosterhof van de gemeentelijke afdeling Afval was voorde officiële opening ook naar King gekomen. Wat men geneigd is weg te gooien, kan uit puur grondstoffen bestaan, vertelden Oosterhof en Adriaansen.

Zes scholen

Dit jaar doen weer zes Amstelveense basisschoolgroepen me aan de E-waste Race. De deelnemende klassen gaan bijna vier weken lang zoveel mogelijk klein elektronisch afval (E-waste) inzamelen, zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. De organisatie E-waste Race verzorgt deze week verschillende lessen voor de kinderen. Aan de strijd doen klassen me van de scholen De Pionier, De Zwaluw, International School of Amsterdam (ISA), Florensius, Kindercampus King en de Willem Alexanderschool. Omwonenden, familieleden en vrienden kunnen van maandag 16 mei tot donderdag 9 juni 10.00 uur gratis hun klein elektronisch afval thuis door de leerlingen laten ophalen. Aanmelden kan op www.ewasterace.nl. E-waste is bijvoorbeeld een kapotte keukenmachine, een oud toetsenbord of een defecte smartphone, maar ook oude of kapotte kabels en adapters, legde Adriaansen in haar gastles uit. En ook wat niet bij elektronisch afval hoort, zoals inktcartridges en batterijen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde elektronisch afval en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje.

Brengstation

In de klas gaf Adriaansen een presentatie van wat wel en niet onder de apparaten valt, die men graag wil hebben en wat absoluut niet. Het gevaar van cartridges en batterijen is dat en allerlei chemische stoffen in zitten, die in aparte containers – vaak kan men die ook in supermarkten afgeven – thuis horen. Daarbij komt dat lithium-ion batterijen heel brandbaar zijn. Het komt er op neet dat alles waaraan een stekker zit sowieso in voor inzameling in aanmerking komt. In een plastic tasje kreeg afvaldeskundige verscheidene Oosterhof tal van apparaten aangeboden, waarvan hij naar zijn zeggen heel gelukkig werd. Overigens heeft men ook op het afvalbrengstation op Legmeer een aparte container voor elektrische apparaten. Men kan die wel bij het restvuil gooien, maar dan worden in wezen grondstoffen verbrand, zei Adriaansen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.