Naar aanleiding van de nu in het Cobra Museum te bezichtigen expositie ‘Het Einde van de Mensheid als Nieuw Begin’ van de Japans-Amerikaanse kunstenares Yuriko Yamaguchi, vertelt de Amstelveense emeritus hoogleraar Mineke Schipper zondag 22 mei om 14.30 uur over haar onderzoek naar mythen en haar samenwerking met de exposant. Schipper hield ook een toespraak bij de opening van de tentoonstelling.

De toegang voor de lezing is gratis voor bezoekers van het museum. Uitgangspunt van zowel deze lezing als de tentoonstelling is een collectie oude verhalen over het einde der tijden die Schipper verzamelde.

Aquarellen

In die verhalen wordt volgens haar verteld hoe mensen, op verschillende plekken en door de eeuwen heen, zich het einde van de wereld voorstelden. De schilderijen zijn op een boek van Schipper geïnspireerd en er komen diverse religies en filosofieën aan bod.

In de Voordrachtszaal van het museum zijn dertig aquarellen van Yuriko Fujita Yamaguchi te zien, die door de directie allen mythes worden genoemd. “De mythes en aquarellen werden eerder samengebracht in het boek Humanity’s End as a New Beginning, uitgebracht door de Amstelveense uitgeverij Leporello”, meldt het Cobra Museum.

“Al duizenden jaren vertellen mensen elkaar verhalen, niet alleen over hoe de wereld is ontstaan, maar ook over hoe deze vernietigd werd en de mensheid toch weer uit as of moeras herrees.” Die verhalen over het einde krijgen in deze tijd van klimaatverandering, coronapandemie en oorlog een nieuwe lading, meent het museum.

Herkenbaar

“De mensheid heeft altijd de behoefte gehad om te reflecteren op de wereld, zowel in verhalen als in kunst. Aan de hand van verschillende mythen die in de tentoonstelling terugkomen, laat Mineke Schipper zien hoe deze oeroude verhalen ook voor de hedendaagse mens nog heel herkenbaar zijn”, zegt het.

Dr. Mineke Schipper is emeritus-hoogleraar interculturele literatuurwetenschap (Universiteit Leiden). Naast wetenschappelijk werk heeft ze ook literaire essays en romans gepubliceerd.

Toegang gratis (exclusief museumtoegang). Reserveren kan op de website van het Cobra Museum: https://cobra-museum.nl/activiteiten/lezingmineke-schipper/. De voertaal tijdens de lezing is Nederlands.

Mineke Schipper

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.