Hij leidt op het ogenblik de grootste oppositiefractie in de gemeenteraad. Maar lijsttrekker Lennart de Looze van GroenLinks wil na de verkiezingen meer. “Dit is de tijd voor GroenLinks”, zegt hij. Daarmee spreekt hij raadslid Arnout van de Bosch van de bestaande coalitiepartij PvdA in wezen tegen. Die had het over een ‘kneiterlinks’ beleid, kennelijk samen met de partij van De Looze en SP. Maar daarvoor is het op dit moment niet de tijd.

Ook niet voor ‘kneiterrechts’, waarvan hij blijkbaar de VVD verdenkt. Volgens De Looze is de balans tussen sociaal en liberaal beleid zoek in Amstelveen, schrijft hij in een open brief. Hij wil van de oppositie naar de coalitie. Aan de onderhandelingstafel, zegt hij zelf.

Balans

Het gebrek aan balans is naar zijn mening te zien in de samenleving en hij roept de kiezers op die te herstellen. Maar daar is wel een stapje naar links voort nodig, vindt hij. Hij bedoelt dat men op zijn partij moet stemmen.

Volgens De Looze was Amstelveen altijd een behoudende en liberale gemeente is. “Dat kan je leuk vinden of niet, het is gewoon zo.” Hij signaleert dat de VVD de grootste partij is en D66 haar tweelingbroertje. “Ze voeren een rechts beleid, waarvan de gevolgen steeds beter zichtbaar zijn in de samenleving: een grote woningcrisis, totaal geen plan om Amstelveen van het gas af te brengen, weinig oog voor sociaal zwakkeren.” Het wordt naar zijn mening tijd dat de liberale meerderheid (VVD eb D66) “een stukje naar de sociale kant wordt getrokken.” Dat is niet kneiterlinks, vindt hij, maar “verstandig beleid dat echt om mensen geeft”.

Wonen

Natuurlijk komt hij terecht bij de woningmarkt, een geliefkoosd onderwerp van de fractie, omdat er te weinig sociale huurwoningen en koop-kippenhokken met de kleine oppervlakten worden gebouwd. “Overal is een woningcrisis, maar in Amstelveen is het wel heel bar. De gemeente greep jaren niet in, terwijl de problemen op de woningmarkt steeds nijpender werden.” Opnieuw noemt hij, net als andere partijen, de lange wachtlijst voor een woning, waarop jongeren 17 jaar blijven staan. “Mensen met een middeninkomen zijn kansloos om te huren of te kopen. Ouderen zitten vast in een te grote of in een ongeschikte woning.” Alleen mensen met geld komen naar zijn mening op de woningmarkt aan bod. “Mensen die huizen wegkapen om geld te verdienen over de rug van een ander.” GroenLinks wil de huren bevriezen, huisjesmelkers keihard aanpakken en ontwikkelaars echt betaalbare woningen laten bouwen. “Als ze dat niet doen, gaat de gemeente dat zelf doen.”

Energie

Ook op het terrein van de energietransitie lijkt naar zijn smaak het gemeentelijke beleid nergens op. “We moeten een voortrekkersrol pakken en duidelijkheid te geven aan onze inwoners wat er met de energievoorziening in hun wijk gaat gebeuren.” De markt biedt volgens De Looze geen oplossing. Te laat is de gemeente begonnen met de zogeheten energietransitie, meent hij. Als men was begonnen toen GroenLinks al piepte, waren volgens De Looze de problemen met de hoge gasrekeningen nu een stuk minder geweest. Mensen die niet zelf in staat zijn om te investeren in verduurzaming van hun huis, moeten geholpen worden, vindt de partij. Doet de gemeente dat niet dan zal de volgende crisis zijn dat Amstelveners hun torenhoge gasrekening niet kunnen betalen.  “GroenLinks staat klaar om verantwoordelijkheid te nemen door een wethouder te leveren en de samenwerking met andere partijen te zoeken.”

3 COMMENTS

 1. “We moeten een voortrekkersrol pakken en duidelijkheid te geven aan onze inwoners wat er met de energievoorziening in hun wijk gaat gebeuren.”

  Maar wat gáát er dan gebeuren, want op dat antwoord wachten we al jaren. Of blijft het bij die pedante grote bek van GroenLinks die ons wel eens even gaat vertellen wat de waarheid is en hoe we ons leven moeten inrichten. Ik mag toch hopen dat we niet nóg een drampartij in het college gaan krijgen.

  • Leuk wat GL hier beweert, maar in de gemeentepolitiek heb ik ze in de afgelopen periode ook niet veel voor elkaar zien krijgen en ook eigenlijk niet zien doen. Ik heb ze enkel gehoord. Ik vrees dat als ze mogen let wel mogen deelnemen aan de coalitie dat het tekenen bij het kruisje wordt, net zoals de afgelopen periode de PvdA, die wel eens wat geprobeerd heeft, maar wat niets heeft uitgehaald. Ik denk eerder dat ze wat kunnen bereiken en dan nog door een item te nemen wat ook bij andere partijen ook leeft ( wonen) , en dan te gaan sprokkelen door wel elkaar vast te blijven houden bij de onderhandelingen. Hetzelfde dus eigenlijk wat de VVD heeft gedaan toen D66 een te grote mond dreigde te krijgen. Dat zou wel een politiek huzarenstukje zijn, maar of dat lukt?

 2. “Als men was begonnen toen GroenLinks al piepte, waren volgens De Looze de problemen met de hoge gasrekeningen nu een stuk minder geweest.”

  Een hoge gasrekening is niet het enige probleem dat is veroorzaakt door de zelfzuchtige kortzichtigheid van de neoliberalen.

  De eerste waarschuwingen van ‘drammers’ klonken al ruim vijftig jaar geleden, maar werden veronachtzaamd door VVD en aanverwanten. De rekening van die #50verlorenjaren wordt naar de toekomst geschoven.

  Wij kunnen nu niet de keuzen maken die vijftig jaar geleden gemaakt hadden moeten worden. Dat geldt ook voor de volgende generaties waarvoor wij nu de keuzen bepalen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.