Terwijl Jet Smit van de VVD eigenlijk weinig informatie erin had gevonden, juichte raadslid Aouni van GroenLinks in de raadscommissie RWN (Ruimte Wonen en Natuur) donderdag het rapport over het woonbeleid van de Rekenkamercommissie van gemeenteraad toe. De Rekenkamer tot de  conclusie dat de gemeente eigenlijk de beleidsdoelen niet concreet zijn. Geadviseerd werd die toetsbaar te maken, zodat men ziet of het beleid enig nu heeft gehad, en de woningmarkt goed te volgen en geregeld het beleid op woongebied te actualiseren.

B&W stelden de gemeenteraad voor het rapport maar over te nemen, inclusief de aanbevelingen. Die zijn: concretiseer bestaande beleidsdoelen en monitor achterliggende aannames; maak de (waarschijnlijke) gevolgen van sturing inzichtelijk en breng risico’s in beeld; monitor de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid; verbeter de kwaliteit van informatievoorziening aan de raad en vergroot het zicht op de regio.

Positie

De raad moet zijn positie ten opzichte van regionale aspecten versterken, praatten B&W het rapport na. Dat kan bijvoorbeeld door de aanstelling van een of meer raadsrapporteurs, die de regionale ontwikkelingen namens de raad kunnen volgen en aan de raad verslag kunnen uitbrengen. Maar Smit zag in het rapport van de rekenkamer geen toegevoegde waarde. Zij kon er alleen uit destilleren dat B&W met de raad afspraken maken.

Maar inspreker Zoet had de commissie op overlast gewezen die buren hem en anderen in zijn omgeving aandoen. De huurders van het pand zijn vier of vijf immigranten, in wisselende samenstelling. Ook commissielid Henk Stoffels van de ChristenUnie wist er kennelijk van mee te praten. In een huis bij zijn eigen woning heeft naar zijn zeggen ‘de halve wereld’ gewoond en handhaving controleert niet op overlast voor de buurt, zei hij.

Papieren werkelijkheid

Volgens SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans manifesteert onder meer op die maner zich het verschil tussen een papieren en een ervaren werkelijkheid. “Er is nu eenmaal verschil tussen wat op papier wordt uitgedacht en wat er in de praktijk gebeurt”, zei hij. “En de raadsleden krijgen volgens hem niet de informatie waarmee zij kunnen sturen. Het gaat naar zijn mening niet alleen om de prijs van een woning, maar ook om de oppervlakte, zegt maar de prijs-kwaliteit verhouding. Hij zag in het rapport een mooie aanleiding om de papieren wereld te vertalen naar de ervaren werkelijkheid.

Sturen

Ook raadslid Cheimaa Aouni (GroenLinks) zag in het rapport veel informatie waarop haar partij de laatste jaren heeft gewezen. “Het rapport staat vol informatie, onder meer over wat betaalbaar is op woongebied.” Raadslid  Arnout van den Bosch (PvdA) deelde haar inzichten eigenlijk wel dat er op die woonmarkt veel moet gebeuren. “Er zijn te weinig sociale huurwoningen”, vond Aouni. “Die worden al vele jaren niet gebouwd.” War of wethouder Rob Ellermeijer (VVD) daaraan doet, vroeg ze. De wethouder zegde toe informatie aan de raad te sturen, zodat die zelf gemakkelijker sturen kan.

1 REACTIE

  1. Wat moet een burger nou met dit wollige geklets? Als cynicus maak ik er enkel uit op dat men rustig door gaat op de ingeslagen weg en als GL eerlijk zou zijn zou ze dat nog beamen ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.