De gemeenteraad gaat over twee weken wel akkoord met de opkoopregeling van woningen, gebaseerd op nieuwe wetgeving, maar de hoogte van het bedrag waarvoor zelfbewoning voor de koper geldt, was in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur nog wel een punt van discussie. Het staat nu voor Amstelveen op € 411.000  en in Amsterdam op mee dan vijf ton (€ 521.000). Moeten wij daar ook niet heen?  was de vraag die bij diverse fracties opkwam. Ook bij inspreekster Fanny van der Linden, constaterend dat per dag de huizenprijs in Amstelveen met vijfhonderd euro per dag omhoog gaat, zal het bedrag liever naar zes ton stijgen.

Dat het hoger moet waren diverse partijen met haar eens, maar wethouder Rob Ellermeijer waarschuwde dat de wet voorschrijft dat het ‘om goedkope en middeldure’ koopwoningen gaat.

Markt

Als een gemeente zich daar niet aan houdt kan een juridisch gevecht voor de rechter volgen en dat zorgt alleen maar voor vertraging. “De markt in Amsterdam is een heel andere dan die in Amstelveen”, wilde hij kwijt. Maar hij zag in de nieuwe regeling wel een instrument om huisjesmelkers te weren. Een op de drie woningen wordt door beleggers opgekocht, vooral in het Stadshart en enkele andere wijken. De regeling geldt intussen voor heel Amstelveen om het waterbed-effect te voorkomen.

Hard ingrijpen

Het is in elk geval een eerste stap om huismelkers te mijden, vonden de meeste partijen. De SP maande bij monde van fractievoorzitter Patrick Adriaans B&W wel tot snelheid. “Wij kunnen niet hard genoeg ingrijpen. Een woning is om in te wonen en geen beleggingsobject”, oordeelde hij. Zowel de VVD als D66 waarschuwden ervoor dat beleggers misschien iets hoger gaan om op te kopen, wat ook op de huurmarkt eindigt in hogere tarieven. De invoeringskosten van de nieuwe regeling voor de gemeente bedragen twintig mille en daarna is er jaarlijks veertig mille nodig.

1 COMMENT

  1. Kan iemand mij uitleggen waarom Amstelveen hier nog tot uiterlijk 1 juli over moet doen zoals in het voorstel staat????

    Amsterdam doet dit gewoon per 1 april. En dus kan je een run zien op te koop staande woningen in Amstelveen om nog de komende maanden woningen in huurhuizen om te vormen.l en wordt op korte termijn het TEGENOVERGESTELDE bereikt!

    Waarom kan de gemeenteraad dit niet gewoon ook per 1 april invoeren en waarom die stroperigheid???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.