“Duidelijkheid”, wenste Sandra van Engelen van het CDA. Zij is voor die club burgerraadslid in Amstelveen en behoorde eerder jarenlang tot de gemeenteraad. Het ging nu over de Europese legermacht, maar er zijn wel meer onderwerpen die tot dramatische verkleining van de partij en tot een eenmanszetel in de Amstelveense gemeenteraad leidden. Het CDA hield donderdag (30 mei) een bijeenkomst op Uilenstede over de verkiezingen voor het EU-parlement.

Die ene zetel in de lokale raad wordt bezet door Arjen Siegmann, medewerker van het wetenschappelijk bureau van het CDA. Aan de door Van Engelen gewenste duidelijkheid ontbreek het Siegmann over het algemeen niet, zodat hij vaak – op basis van argumenten – tégen de voorstellen van B en W stemt, terwijl andere raadsleden – vaak nietszeggend – akkoord gaan.

Rogge

Dat Brussel (vooral mentaal) ver van Amstelveen ligt, bewees ook deze aan geopolitiek gewijde avond. De door Siegmann als ‘CDA-watcher’ aangeduide historicus Pieter Gerrit Kroeger betoogde dat de komende verkiezingen er echt toe doen, omdat zij gaan over de vraag hoe men in de nabije toekomst Europa verder wil opbouwen. “Wij moeten nadenken over wie wij zijn er wat wij willen worden.” Waarbij hij vond dat het CDA zich best wat politieker op mag stellen.

Kroeger was lange tijd adviseur van verschillende bewindslieden en de Europese Commissie en vele jaren de hoofdredacteur van ScienceGuide. Hij publiceerde eerder samen met Jaap Stam ‘De rogge staat er dun bij. Macht en verval van het CDA 1974-1998’ en maakt met Jaap Stam sinds 2018 de podcast ‘Betrouwbare Bronnen’.

 Lef

Dat Europa staat voor echte geopolitieke verkiezingen betoogde ook Jeroen Lenaers, die al sinds 1989 in Brussel werkt, eerst als beleidsmedewerker van CDA-parlementslid Ria Oomen en sinds 2014 zelf als Europees parlementslid. Hij staat als derde kandidaat op de lijst van het CDA. Of hij de door Van Engelen gewenste duidelijkheid tentoon zal spreiden, is de vraag. Als parlementariër hoort hij straks bij de fractie van Europese Volkspartij (EVP). De invloed van het CDA is daar marginaal zei oud-voorzitter van de fractie van die partij in de gemeenteraad en oud-wethouder Jan-Willem Groot. Volgens Lenaers is het CDA teveel gaan zeggen wat de mensen graag horen en hij pleitte voor iets meer lef van de partij. Volgens Kroeger bracht dat mensen naar de mond praten de malaise van het CDA teweeg gebracht. Een man in het publiek vertelde dat hij altijd CDA had gestemd, maar nu was overgegaan op Volt, omdat hij daar een Europese visie vindt.  Kroeger: “Dat is beeldvorming.” Volgens Lenaers is de democratie in Europa nog niet volwassen genoeg. Kennelijk heeft hij daar, te midden van 720 parlementariërs namens het CDA aan de volwassenheid weinig aan kunnen bijdragen. Maar hij en zijn partij is niet vóór een Europees leger. De meeste mensen willen wel, wist Van Engelen. Ach, het parlement in Brussel is een praatclub, maar uiteindelijk beslist de Raad van Europa, die voor de helft uit ministers bestaat en niet eens zelf kan beslissen waar zij vergadert (in Brussel of Straatsburg) en de complete verhuizing jaarlijks honderden miljoenen kost. Jeroen Lenaers vindt dat er geen haast is met uitbreiding van de EU, waar volgens hem de landen van de gehele Balkan nu dreigen bij te komen. Bert Rouwenhorst van het CDA bracht het praktisch terug naar een Amstelveens probleem: Schiphol. De krimp in het aantal vliegbewegingen, kan niet doorgaan volgens Brussel. “Dat bepaalt de EU”, zei Rouwenhorst. Via een ingewikkelde weg heeft uiteindelijk Amstelveen kennelijk met de EU te maken.

Foto: vlnr Siegmann, Kroeger en Lenaers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.