De gemeente vertrouwt kennelijk het gebruik van granuliet bij het A9 project nog niet. Zij heeft op basis van het onderzoeksrapport van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aan die instantie gevraagd vervolgonderzoek te doen op die locaties waar granuliet is toegepast.

Het papierwerk is  volgens wethouder A9 Herbert Raat wel op orde, maar hij heeft de Omgevingsdienst toch gevraagd naar aanvullend onderzoek. “Om te kijken of de certificaten overeen komen met de werkelijkheid”, zegt hij. “Ook deze resultaten zullen we delen met de inwoners van Amstelveen.”

Juiste certificaten

De Omgevingsdienst zegt dat het gebruik van granuliet daar door Rijkswaterstaat is gemeld en voldoet aan de juiste certificaten. Die zijn afgegeven door een bevoegde partij, meldt de dienst. Daardoor zou geen toetsing op locatie noodzakelijk naar functie van gebruik of onderliggende bodemkwaliteit. Maar de gemeente denkt daar anders over. Zij heeft de opdracht bij de Omgevingsdienst neergelegd dat toch eens te onderzoeken. De dienst verwacht er ongeveer twee à drie maanden voor nodig te hebben.

Raad van State

Er zijn volgens de Omgevingsdienst geen relevante effecten voor mens en milieu op basis van de beoordeelde stukken. De dienst volgt daarbij de uitspraak van de Raad van State van 13 oktober 2021, die zich baseert op alle bekende onderzoeken over de toepassing van granuliet als grond. De conclusie is dat voor de toepassing van granuliet in het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht het juiste kader is gevolgd.

In Amstelveen wordt granuliet toegepast bij oprit 4 (richting Ouderkerk aan de Amstel) en op de locatie van het toekomstige tankstation bij de Burgemeester A. Colijnweg. Maar bij de gemeente kwamen vragen binnen over groen zand ter hoogte van de bypass bij de Keizer Karelweg. Daar wordt overigens geen granuliet gebruikt en de kleur komt door één van de mineralen (chloriet) in dit zand.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.