Familiebedrijf Co van der Horst werd vrijdagavondde Amstelveense Ondernemer van het Jaar2022-2023. Dat deelde wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken (en voorzitter van de jury) me tijdens in het KPMG-gebouw gehouden gala. Voorzitter Rob van den Helder reikte bij die Grande Finale de Publieksprijs uit aan Jeroen Hypotheekadvies.

Elzakalai zei dat eigenlijk alle genomineerden al winnaars waren en Van den Helder onthulde dat in de Top 10 van de online stemming voor de publieksprijs bedrijven zaten die niet waren genomineerd (De Posthoorn, Sisak en Buenting).

 Kandidaten

“Als het met de ondernemers niet goed gaat, gaat het met de samenleving als geheel niet goed”, vond Ezakalai. Hij vond ondernemers eigenlijk een vitamine voor de samenleving. Met de ‘Ondernemer van het Jaar’ verkiezing wil Amstelveen volgens hem bijdragen aan een ondernemend en vernieuwend ondernemersklimaat. Hij zei trots te zijn op de verkiezing, waarmee ook de gemeente haar waardering wil laten blijken voor de meer dan 12.000 Amstelveense bedrijven en hun werknemers. De jury had moeite gehad uit 31 kandidaten twaalf genomineerden te kiezen, zei hij.

Hofleverancier

Co van der Horst, al jaren hofleverancier, was ook winnaar in de categorie MKB vanaf 50 werknemers. Eigenaren zijn de boers Stephan en Edwin van der Horst van het met een winkel in de Dorpsstraat begonnen bedrijf dat nu met 250 exclusieve merken onder één dak uniek is voor Europa. Het familiebedrijf, waar nu de vierde generatie de scepter zwaait, maakte de switch van verkoop van stoffen naar een bedrijf met verschillende divisies: Boutique Concept Store, contracting voor externe architecten, twee Flagshipstores op de Zuidas en de ontzorging van ontwikkelaars en makelaars. De volle breedte van de high-end interieurmarkt wordt bediend. De interieurarchitecten en partners van Co van der Horst zijn verantwoordelijk voor de realisatie van prachtige en exclusieve interieurs wereldwijd. De altijd bescheiden maar klantgerichte ondernemers-broers weten als geen ander het toonaangevende bedrijf in Nederland op het gebied van interieurdesign te leiden. New York Pizza en Koen Pack waren de runners-up in de categorie van ondernemingen met meer dan vijftig medewerkers.

Publieksprijs

Alle 31 kandidaten in de competitie kwamen in aanmerking voor het winnen van de Publieksprijs. In totaal brachten 4800 mensen via de websitewww.ovhj-amstelveen.nlhun stem uit op hun favoriete Amstelveense ondernemer. De eigenaar en medewerkers van Jeroen Hypotheekadvies zijn heel blij met de winst. “Eigenaar Jeroen Pijnaker deed in 2018 nog me met het coach- en kennisprogramma ZAAI van de gemeente. Bij ZAAI Amstelveen wilde hij leren hoe hij het beste zijn doelgroep kon bereiken. We kunnen nu wel stellen dat de ZAAI-training een succes was”, zegt wethouder Elzakalai.

Fietshuys

In de categorie MKB tot 50 werknemers werd Het Fietshuys (Stadshart) de winnaar. Voor de Amstelveense Naeckte Brouwers, die bierbrouwen in de tot cultureel centrum omgevormde Annakerk, en Jeroen Hypotheekadvies bleef het deze keer bij een nominatie. Het Fietshuys is zeven dagen per week open en zet in op kwaliteit. De fietsbranche is een dynamische markt met veel ontwikkelingen. Steeds vaker wordt een elektrische fiets gebruikt. Klanten kiezen voor een goede (bak)fiets en ruilen de tweede auto daarvoor in, zei de directie. De kopers komen voor goed advies en niet voor een bepaald merk. Het bedrijf doet veel aan klantenbinding en heeft hoge waarderingen. De eigenaren Philip Wallage en Silvan Overtoom zijn een gouden duo dat groter denkt dan hun eigen bedrijf, beweerden zij.

Clappform

Bij de startups won Clappform, dat ‘kunstmatige intelligentie’ inzet voor bebouwde omgeving. De andere genomineerden waren Café Restaurant Heisa aan de Amstelzijde 45 en ChargeMakers aam de Bouwerij 54 A. De data-analyse die Clappform aanbiedt aan klanten als woningbouwverenigingen, gemeenten, beleggers en grote projectontwikkelaars is volgens het bedrijf van toegevoegde waarde voor de sector. Nieuwe technologieën spelen daar een steeds grotere rol, waar overigens veel data beschikbaar zijn, maar die worden weinig gebruikt om er waardevolle toepassingen me te creëren, zegt Clappform. Sinds kort is het ook mede-eigenaar van de grootste database op woninggebied van Nederland en het heeft een nauwe samenwerking met de VU. Clappform is het enige bedrijf buiten Amsterdam, dat namens Nederland op de lijst staat van veelbelovende Artificial Intelligence-startups in Europa.

WEERinREGIE 

In de ZZP-categorie won WEERinREGIE de prijs. Mind Direction en MI Network waren de andere genomineerden. Sandrine Kwast, ook een oud ZAAI-deelnemer, is verpleegster en richt zich speciaal op (ex) kankerpatiënten. heel blij met haar prijs. Doordat haar vader aan die ziekte leed en zij diens proces begeleidde, kreeg zij het idee voor haar bedrijf. Zij begeleidt nu familie en patiënten direct na het behandelingstraject bij het verwerken van kanker en de mogelijke gevolgen daarvan.

Partners

De verkiezing is een initiatief van gemeente Amstelveen en de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA), “Samen met een keur aan partners / sponsors als Rabobank Amstel & Vecht, KPMG, Loogman Groep, Van Poelgeest, AmstelveenZ, INTO business Amstelland, AVB Language Group, Buro Acting is deze editie tot stand gekomen en zijn prachtige prijzenpakketten samengesteld,” zei directeur Darshan Sloot van de OA. Het gala was ook goed verzorgd, met op elke tafel wijnen, flessen water en bloemen dankzij medewerking van de plaatselijke ondernemingen de Wijnschuur, Banketbakkerij Prenger, de Volendammer visspecialist Schilder aan de Vander Hooplaan, Kragtwijk catering, Kazerie, Tof Bloemen en RM Plants aan de Meerlandenweg. Meer informatie, zoals het juryrapport, opwww.ovhj-amstelveen.nl.

Foto boven: Gebrs. Van der Horst links en wethouder Adam Elzakalai rechts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.