Zes keer legde de gemeente vorig jaar een dwangsom op wegens het verhuren van een kamer zonder de vereiste vergunning. Ook sinds de kamerverhuur aan regels is gebonden, blijft de overlast die dat meebrengt blijkbaar bestaan. De gemeente ziet er wel op toe dat de vergunning is verstrekt voor het verhuren van een kamer. “Het moet niet ten koste gaan van de leefbaarheid’,  zegt wethouder Rob Ellermeijer.

Volgens hem moeten Amstelveners het bij de gemeente melden als zij overlast ervaren of er aan twijfelen of voor een kamerverhuur in de buurt wel vergunning bestaat. Dat kan via vvh.schijnwerper@amstelveen.nl

Controle vergunning

Vorig jaar zijn 126 vergunningen voor woningdelen gecontroleerd. Toezichthouders hebben gecontroleerd of een vergunning is verleend voor kamergewijze verhuur en of aan de voorwaarden van de vergunning wordt voldaan, zoals het maximaal aantal mensen dat in de woning mag wonen.

Waarschuwing

Als er woningdelen zonder vergunning wordt geconstateerd, kan die daarvoor alsnog worden aangevraagd, meldt de gemeente. De pandeigenaar ontvangt in zo’n geval een brief waarin wordt uitgelegd dat hij een vergunning kan aanvragen. Mits binnen 50 meter al iemand anders een vergunning heeft voor laagbouw of al maximaal tien procent van een appartementencomplex woningdelen plaats vindt. Daarbij gaat het meestal om verhuur aan drie of vier personen.

Dwangsom

Als legalisering door middel van een vergunning niet mogelijk is dan legt de gemeente een last onder dwangsom op. Dit gebeurde in 2021 dus zes keer. De eigenaar krijgt eerst de gelegenheid om een zienswijze in te dienen tegen het voornemen om een last onder dwangsom op te leggen.

Naast toezicht op de naleving van het vergunningstelsel voor kamerverhuur, houdt de gemeente misbruik van sociale huur in de gaten. Samen met Eigen Haard zijn op dat punt vorig jaar gerichte acties gevoerd. Er zijn 38 woningen gevonden waar zich een verdachte situatie afspeelde. In sommige gevallen bleek dat er sprake was van een legale situatie. Waar regels daadwerkelijk zijn overtreden is er gehandhaafd.

Maatwerk 28-jarigen

 B&W hebben overigens de speciale regeling voor woningzoekenden tussen 28 en 34 jaar opnieuw verlengd. Die kunnen dus aanspraak maken op een sociale huurwoning. Er zijn voor die leeftijdscategorie dit jaar twintig woningen beschikbaar.

“We roepen kandidaten op zich te melden als ze denken dat ze aan de criteria voldoen”, zegt Ellermeijer. “De afgelopen drie jaar hebben we zo’n zestig Amstelveners aan een woning kunnen helpen met deze regeling.” De zogeheten ‘Maatwerkregeling voor 28-34 jarige woningzoekenden’ werd begin 2019 ingesteld en wordt in samenwerking met Eigen Haard uitgevoerd. Het is bedoeld voor een specifieke groep Amstelveners die niet meer in aanmerking komt voor een woning met een tijdelijk jongerencontract omdat ze ouder zijn dan 28 jaar. “Deze groep zit feitelijk klem”, zegt Ellermeijer. “Met deze regeling geven we ze een kans.”

Criteria

Om in aanmerking te komen voor de regeling geldt een aantal criteria.

  • Woningzoekende is in de leeftijd van 28 tot en met 34 jaar
  • Woningzoekende is ten minste zes jaar onafgebroken ingezetene dan wel gedurende de voorafgaande tien jaar ten minste zes jaar onafgebroken ingezetene geweest van de gemeente Amstelveen
  • Woningzoekende zoekt ten minste zes jaar naar een woning via WoningNet waarbij de laatste zes maanden tenminste drie keer is gereageerd op een woning
  • Kandidaten mogen in 2019, 2020 en 2021 geen aangeboden woning hebben geweigerd via deze regeling
  • Maatwerk Wonen 2022 is er alleen voor woningzoekenden die nog geen zelfstandige woonruimte hebben

Aanmelden

Amstelveners die denken in aanmerking te komen op basis van de gestelde criteria kunnen zich vanaf 1 maart tot 15 april 2022 melden op www.amstelveen.nl/maatwerkwonen

1 REACTIE

  1. Deze hele regeling is een farce, want er komen maar een stuk of 6 woningen vrij in de soc. sector/mnd en als je dan minstens 3x moet hebben gereageerd in de afgelopen 6 mnd dan moeten er ook woningen bij zijn geweest waar je nog niet dood wil worden gevonden.
    Daarnaast wat heb je aan dit “maatwerk”. Dat is de grootste leugen die er bestaat. De voorraad wordt helemaal niet groter. Dus gewoon weer het gebruikelijke bedrog van de coalitiepartijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.